Calivita 

 

 

 

 

 

 

 

Cancer Glanda Salivara

 

 

  Ce este cancerul de glandă salivară?

  Glandele salivare produc salivă și o eliberează în gură. Saliva conţine enzime care ajută la digerarea alimentelor și anticorpi care ajută la protejarea împotriva infecţiilor.

  Există 3 perechi majore de glande salivare:

  •  Glandele parotide: Acestea sunt cele mai mari glande salivare și se găsesc în fața fiecărei urechi și sub fiecare ureche. Cele mai importante tumori ale glandelor salivare încep în această glandă.
  •  Glandele sublinguale: Aceste glande se găsesc sub limbă, în podeaua gurii.
  •  Glandele submandibulare: Aceste glande sunt găsite sub osul maxilar.

  De asemenea, există sute de glandele salivare mici care căptuşesc anumite părţi ale gurii, nasului şi laringelui, care pot fi văzute doar cu un microscop. Cele mai mici tumori ale glandelor salivare încep în palat (cerul gurii).

  Mai mult de jumătate din toate tumorile glandelor salivare sunt benigne (necanceroase) și nu se răspândesc în alte țesuturi.

  Cancerului glandei salivare este un tip de cancer al capului şi gâtului.

  Ce creşte riscul de cancer de glandă salivară?

  Orice lucru care creşte şansa de a avea o boală se numeşte factor de risc. Dacă aveţi un factor de risc, nu înseamnă că veți dezvolta cancer, iar faptul că nu aveţi factori de risc nu înseamnă că nu veţi dezvolta cancer. Oamenii care cred că pot avea un risc ar trebui să discute acest lucru cu medicul lor.

  Deşi cauza celor mai multe tipuri de cancer de glandă salivară nu este cunoscută, factorii de risc includ următoarele:

  •  Vârsta înaintată.
  •  Tratamentul cu terapia prin radiaţii la cap şi gât.
  •  Expunerea la anumite substanţe de la locul de muncă.

   

  Care sunt semnele şi simptomele cancerului de glandă salivară?

  Sunt şanse foarte mari ca un cancer de glandă salivară să nu provoace niciun simptom. Acesta este găsit, uneori, în timpul unei examinări stomatologice sau în timpul unei examinări fizice. Simptomele cauzate de cancerul glandelor salivare pot fi cauzate şi de alte afecţiuni.

  Un medic ar trebui să fie consultat în cazul în care apar oricare dintre următoarele probleme:

  •  O umflătură (de obicei nedureroasă) în zona urechii, obrazului, maxilarului, buzelor sau în interiorul gurii.
  •  Scurgere de fluid din ureche.
  •  Probleme de înghiţire sau de a deschide gura.
  •  Amorțeală sau slăbiciune în față.
  •  Durere în faţă care nu dispare.

   

  Ce examinări și teste sunt folosite pentru detectarea şi diagnosticarea cancerului de glandă salivară?

  Următoarele proceduri pot fi efectuate:

  •  Examinare fizică şi istoric medical: O examinare a corpului pentru a verifica semnele generale de sănătate. Capul, gâtul şi gura vor fi verificate pentru semne de boală, cum ar fi: noduli sau orice altceva care pare neobișnuit. Se va cere şi istoricul obiceiurilor de sănătate ale pacientului și istoricul bolilor şi tratamentelor din trecut.
  •  RMN (imagistică prin rezonanţă magnetică): O procedură care foloseşte un magnet, unde radio și un computer pentru a face o serie de imagini detaliate ale zonelor din interiorul corpului. Această procedură este numită şi imagistică prin rezonanţă magnetică nucleară (NMRI).
  •  Scanare CT: O procedură care face o serie de imagini detaliate ale zonelor din interiorul corpului, luate din unghiuri diferite. Imaginile sunt realizate de un calculator conectat la un aparat cu raze X. Un colorant poate fi injectat într-o venă sau poate fi înghițit pentru a face organele sau țesuturile să apară mai clar. Această procedură este numită şi tomografie computerizată sau tomografie computerizată axială.
  •  Scanare PET (tomografie cu emisie de pozitroni): O procedură efectuată pentru a găsi celulele maligne tumorale din organism. O cantitate mică de glucoză radioactivă (zahăr) este injectată într-o venă. Scanerul PET se rotește în jurul corpului și face o imagine a locului în care glucoza este folosită în organism. Celulele tumorale maligne apar mai luminoase în imagine, deoarece acestea sunt mult mai active şi asimilează mai multă glucoză decât celulele normale.
  •  Examinare cu ultrasunete: O procedură în care ultrasunetele străbat ţesuturile sau organele interne şi fac ecouri. Ecourile formează o imagine a ţesuturilor corpului numită sonogramă.
  •  Endoscopie: O procedură prin care medicii se uită la organele și țesuturile din interiorul corpului pentru a vedea dacă există zone anormale. Pentru cancerul de glandă salivară, un endoscop este introdus în gură pentru ca medicul să se uite la gură, gât și laringele.
  •  Biopsie aspirativă cu ac fin (FNA): Îndepărtarea de ţesut sau lichid cu ajutorul unui ac subţire. Un patolog se uită la ţesut sau la fluid cu un microscop, pentru a căuta celule canceroase.

  Deoarece cancerul glandei salivare poate fi greu de diagnosticat, pacienții ar trebui să ceară să li se verifice o probă de biopsie de către un patolog cu experiență în diagnosticarea cancerului de glandă salivară.

  Care este pronosticul pentru cancerul de glandă salivară?

  Opțiunile de tratament și prognosticul (şansa de recuperare) depinde de următoarele:

  •  stadiul cancerului (în special dimensiunea tumorii).
  •  tipul de glandă salivară în care a apărut cancerul.
  •  tip de celule canceroase (modul în care acestea arată la microscop).
  •  vârsta pacientului și starea generală de sănătate.

  Ce teste sunt efectuate pentru a determina dacă cancerul de glandă salivară s-a răspândit?

  Procesul folosit pentru a afla dacă cancerul s-a răspândit în glandele salivare sau în alte părți ale corpului se numeşte stadializare. Informațiile adunate de la procesul de stadializare determină stadiul bolii. Este important să se cunoască stadiul pentru a putea planifica tratamentul.

  Următoarele proceduri pot fi folosite în procesul de stadializare:

  •  RMN (imagistică prin rezonanţă magnetică): O procedură care foloseşte un magnet, unde radio și un computer pentru a face o serie de imagini detaliate ale zonelor din interiorul corpului. Această procedură este numită şi imagistică prin rezonanţă magnetică nucleară (NMRI).
  •  Scanare CT: O procedură care face o serie de imagini detaliate ale zonelor din interiorul corpului, luate din unghiuri diferite. Imaginile sunt realizate de un calculator conectat la un aparat cu raze X. Un colorant poate fi injectat într-o venă sau poate fi înghițit pentru a ajuta organele sau țesuturile să apară mai clar. Această procedură este numită şi tomografie computerizată sau tomografie computerizată axială.

  Cum se răspândeşte cancerul de glandă salivară în organism?

  Cele trei moduri prin care cancerul se răspândeşte în organism sunt:

  •  Prin țesut. Cancerul invadează ţesutul normal din apropiere.
  •  Prin sistemul limfatic. Cancerul invadează sistemul limfatic și călătorește prin vasele limfatice în alte locuri din organism.
  •  Prin sânge. Cancerul invadează venele şi capilarele şi călătoreşte prin sânge în alte locuri din organism.

  Atunci când celulele canceroase se desprind de tumoarea primară (originală) și sunt transportate prin intermediul limfei sau al sângelui în alte locuri din organism, se poate forma o altă tumoare (secundară). Acest proces este numit metastază. Tumoarea secundară (metastatică) este același tip de cancer ca tumoarea primară. De exemplu, dacă un cancer de sân se extinde la oase, celulele canceroase din oase sunt, de fapt, celule de cancer de sân. Boala este cancer de sân metastatic, nu cancer de osos.

  Care sunt stadiile cancerului de glandă salivară?

  Stadiile următoare sunt folosite pentru cancerul de glandă salivară:

  Stadiul I

  În stadiul I, tumoarea este numai în glanda salivară și este de 2 centimetri sau mai mică.

  Stadiul II

  În stadiul II, tumoarea este numai în glanda salivară și este mai mare de 2 centimetri, dar nu mai mare de 4 centimetri.

  Stadiul III

  În stadiul III, tumoarea este una din următoarele:

  •  tumoarea nu este mai mare de 4 centimetri şi s-a răspândit la un singur nodul limfatic de pe aceeaşi parte ca şi tumoarea, iar ganglionul limfatic este de 3 centimetri sau mai mic.
  •  tumoarea este mai mare de 4 centimetri și/sau s-a răspândit la țesuturile moi din jurul glandei afectate. Cancerul s-a extins la un singur nod limfatic de pe aceeași parte ca tumoarea, iar ganglionul limfatic este de 3 centimetri sau mai mic.

  Stadiul IV

  Stadiul IV este împărţit în stadiile IVA, IVB și IVC, după cum urmează:

  •  Stadiul IVA:
  - tumoarea poate fi de orice dimensiune și s-a răspândit în ţesutul moale din jurul glandei afectate. Cancerul s-a extins la un singur nod limfatic de pe aceeași parte ca şi tumoarea, iar ganglionul limfatic este mai mare de 3 centimetri, dar nu are mai mult de 6 centimetri, sau s-a extins la mai mult de un nodul limfatic de pe una sau de pe ambele părţi ale corpului, iar ganglionii limfatici nu sunt mai mari de 6 centimetri;
  - cancerul s-a extins la piele, la osul maxilar, la canalul urechii și/sau la nervul facial și este posibil să se fi extins la unul sau la mai mulţi ganglioni limfatici de pe una sau de pe ambele părţi ale corpului. Ganglionii limfatici nu sunt mai mari de 6 centimetri.

  •  Stadiul IVB:

  - tumoarea poate fi de orice dimensiune și s-a răspândit în ţesutul moale din jurul glandei afectate. Cancerul s-a extins la un nod limfatic mai mare de 6 centimetri;
  - cancerul s-a extins la baza craniului și/sau în artera carotidă şi este posibil să se fi extins la unul sau mai mulţi ganglioni limfatici, de orice dimensiune, de pe una sau de pe ambele părţi ale corpului.

  •  Stadiul IVC:

  - tumoarea poate fi de orice dimensiune și s-a răspândit în ţesutul moale din jurul glandei afectate, la piele, la osul maxilar, la canalul urechii, la nervul facial, la baza craniului sau la artera carotidă sau la unul sau mai mulţi noduli limfatici de pe una sau de pe ambele părţi ale corpului. Cancerul s-a răspândit în părţi îndepărtate ale corpului.

  Cancerul de glandă salivară este grupat şi în funcție de grad. Gradul unei tumori spune cât de repede cresc celulele canceroase, în funcţie de cum arată celulele la microscop. Cancerul de grad mic creşte mai încet decât cancerul de grad înalt.

  Cancerul de glande salivare minore este stadializat în funcție de locul în care a fost găsit prima oară în organism.

  Cancerul recurent de glandă salivară

  Cancerul recurent de glandă salivară este cancerul care a reapărut (recidivat) după ce a fost tratat. Cancerul recurent de glandă salivară poate recidiva în glandele salivare sau în alte părţi ale corpului.

  Care este tratamentul pentru cancerul de glandă salivară?

  Există diferite tipuri de tratament pentru pacienţii cu cancer de glandă salivară. Unele tratamente sunt standard (tratamentul utilizat în prezent), iar altele sunt testate în studii clinice. Un studiu clinic de tratament este un studiu de cercetare menit să ajute la îmbunătățirea tratamentelor actuale sau la obţinerea unor informații cu privire la tratamentele noi pentru pacienţii cu cancer. Când studiile clinice arată ca un tratament nou este mai bun decât tratamentul standard, tratamentul nou poate deveni tratamentul standard. Pacienții pot lua parte la un studiu clinic. Unele studii clinice sunt deschise numai pacienților care nu au început niciun tratament.

  Pacienții cu cancer de glandă salivară ar trebui să aibă tratamentul planificat de o echipă de medici care sunt experți în tratarea cancerului de cap şi gât.

  Tratamentul dumneavoastră va fi supravegheat de un medic oncolog, un medic specializat în tratarea persoanelor cu cancer. Deoarece glandele salivare ajută la digestia alimentelor, pacienții pot avea nevoie de ajutor special ca să se adapteze la efectele secundare ale cancerului şi tratamentului acestuia.

  Oncologul vă poate trimite la alți medici care au experiență și expertiză în tratarea pacienților cu cancer de cap și gât și care sunt specializaţi în anumite domenii ale medicinii:

  •  Chirurg de cap și gât.
  •  Radiolog-oncolog.
  •  Dentist.
  •  Logoped.
  •  Dietetician.
  •  Psiholog.
  •  Specialist în recuperare.
  •  Chirurg plastician.

  Se folosesc trei tipuri standard de tratament:

  Chirurgia

  Chirurgia (eliminarea cancerului într-o operațiune) este un tratament comun pentru cancerul de glandă salivară. Un medic poate elimina cancerul şi o parte din ţesuturile sănătoase din jurul cancerului. În unele cazuri, se va face şi o limfadenectomie (chirurgie în care ganglionii limfatici sunt eliminaţi).

  Chiar dacă medicul elimină tot cancerul care poate fi văzut la momentul intervenției chirurgicale, unii pacienți primesc şi radioterapie după operaţie, pentru a distruge orice celule canceroase care au mai rămas. Tratamentul dat după operaţie, pentru a reduce riscul de recidivare a cancerului, se numeşte terapie adjuvantă.

  Radioterapia

  Radioterapia este un tratament pentru cancer care foloseşte raze-X de mare energie, sau alte tipuri de radiaţii, pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a le împiedica creşterea. Există două tipuri de radioterapie. Radioterapia externă - foloseşte un aparat din afara organismului pentru a trimite radiaţii către cancer. Radioterapia internă - foloseşte substanţe radioactive sigilate în ace, seminţe, fire sau catetere, care sunt plasate direct în cancer sau lângă cancer. Tipul de radioterapie efectuat depinde de tipul și de stadiul cancerului.

  Se pot folosi tipuri speciale de radiaţii pentru a trata unele tumori ale glandelor salivare. Acestea includ:

  •  Radioterapie cu neutroni rapizi: Radioterapia cu neutroni rapizi este un tip radioterapie externă de înaltă energie. O maşinărie de radioterapie ţinteşte particulele minuscule şi invizibile din celulele canceroase, numite neutroni, şi le ucide. Radioterapia cu neutroni rapizi folosește radiații mai mari decât radioterapia cu raze-X.
  •  Radioterapia cu fascicul de fotoni: Un tip de radioterapie care ajunge la tumorile adânci cu raze-X de înaltă energie, eliberate de un aparat numit accelerator liniar.

  Chimioterapia

  Chimioterapia este un tratament pentru cancer care foloseşte medicamente pentru a opri creşterea celulelor canceroase, fie prin uciderea celulelor, fie prin oprirea înmulţirii lor. Când medicamentele chimioterapice sunt administrate pe cale orală sau injectate într-o venă sau muşchi, ele intră în sistemul circulator şi pot ajunge la celulele canceroase de oriunde din corp (chimioterapie sistemică). Când chimioterapia este plasată direct în lichidul cefalorahidian, în un organ sau în o cavitate a corpului, cum ar fi abdomenul, medicamentele afectează, în principal, celulele canceroase din acele zone (chimioterapie regională). Tipul de chimioterapie oferit depinde de tipul și de stadiul cancerului.

  Radiosensibilizatori

  Radiosensibilizatorii sunt medicamente care fac celulele tumorale mai sensibile la radioterapie.
  O combinaţie de radioterapie şi radiosensibilizatori poate ucide mai multe celule tumorale.

  Pacienții pot încerca să participe la un studiu clinic. Pentru unii pacienți, participarea la un studiu clinic poate fi cea mai bună alegere de tratament. Studiile clinice fac parte din procesul de cercetare în domeniul cancerului. Studiile clinice sunt făcute pentru a afla dacă tratamentele noi pentru cancer sunt sigure, eficiente şi mai bune decât tratamentul standard.

  Multe dintre tratamentele standard de astăzi se bazează pe studiile clinice anterioare. Pacienții care iau parte la un studiu clinic pot primi tratamentul standard sau pot să fie printre primii care primesc un tratament nou.

  Pacienții care iau parte la studii clinice ajută la îmbunătăți modului în care va fi tratat cancerul în viitor. Chiar și atunci când studiile clinice nu găsesc tratamente eficiente noi, ele răspund adesea la întrebări importante și ajută cercetarea să meargă mai departe.

  Pacienții pot intra în studii clinice înainte, în timpul sau după începerea tratamentului lor pentru cancer.

  Unele studii clinice includ numai pacienții care nu au primit încă un tratament. Alte studii testează tratamente pe pacienții al căror cancer nu s-a vindecat. Există şi studiile clinice care testează modalități noi de a opri recidivarea cancerului sau modalităţi care reduc efectele secundare ale tratamentelor.

  Teste viitoare

  Câteva dintre teste care au fost efectuate pentru diagnosticarea cancerului sau pentru aflarea stadiului în care se află cancerul pot fi repetate, pentru a vedea cât de bine funcționează tratamentul. Deciziile cu privire la posibilitatea de a continua, schimba sau întrerupe tratamentul se pot baza pe rezultatele acestor teste. Acest lucru este uneori numit re-stadializare.

  Unele teste se vor face în continuare, din când în când, chiar şi după terminarea tratamentului. Rezultatele acestor teste pot arăta dacă starea dumneavoastră s-a schimbat sau dacă cancerul a recidivat (reveni).

  Cum afectează stadializarea opţiunile de tratament?

  Cancer de glandă salivară în stadiul I

  Tratamentul pentru cancerul de glandă salivară în stadiul I depinde de gradul cancerului: mic (o creștere lentă) sau mare (creștere rapidă).

  În cazul în care cancerul este de grad mic, tratamentul poate include următoarele:

  •  Chirurgie cu sau fără radioterapie.
  •  Radioterapie cu neutroni rapizi.

  În cazul în care cancerul este de grad înalt, tratamentul poate include următoarele:

  •  Chirurgie cu sau fără radioterapie.
  •  Un studiu clinic de chimioterapie.
  •  Un studiu clinic de o terapie locală nouă.

  Cancer de glandă salivară în stadiul II

  Tratamentul pentru cancerul de glandă salivară în stadiul II depinde de gradul cancerului: mic (o creștere lentă) sau mare (creștere rapidă).

  În cazul în care cancerul este de grad mic, tratamentul poate include următoarele:

  •  Chirurgie cu sau fără radioterapie.
  •  Radioterapie.
  •  Chimioterapie.

  În cazul în care cancerul este de grad înalt, tratamentul poate include următoarele:

  •  Chirurgie cu sau fără radioterapie.
  •  Radioterapie cu neutroni rapizi sau cu fascicul de fotoni.
  •  Un studiu clinic de radioterapie și/sau radiosensibilizatori.
  •  Un studiu clinic de chimioterapie.

  Cancer de glandă salivară în stadiul III

  Tratamentul pentru cancerul de glandă salivară în stadiul III depinde de gradul cancerului: mic (o creștere lentă) sau mare (creștere rapidă).

  În cazul în care cancerul este mic, tratamentul poate include următoarele:

  •  Chirurgie cu sau fără limfadenectomie. Radioterapia poate fi administrata după intervenţia chirurgicală.
  •  Radioterapie.
  •  Radioterapie cu neutroni rapizi la ganglionii limfatici canceroşi.
  •  Chimioterapie.
  •  Un studiu clinic de radioterapie cu neutroni rapizi pentru tumoare.
  •  Un studiu clinic de chimioterapie.

  În cazul în care cancerul este de grad înalt, tratamentul poate include următoarele:

  •  Chirurgie cu sau fără limfadenectomie. Radioterapia poate fi administrată după intervenţia chirurgicală.
  •  Radioterapie cu neutroni rapizi.
  •  Radioterapia ca terapie paliativă pentru ameliorarea simptomelor şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.
  •  Un studiu clinic de radioterapie și/sau radiosensibilizatori.
  •  Un studiu clinic de chimioterapie.

  Cancer de glandă salivară în stadiul IV

  Tratamentul cancerului de glandă salivară în stadiul IV poate include următoarele:

  •  Radioterapie cu neutroni rapizi sau cu fasciculi de fotoni.
  •  Un studiu clinic de chimioterapie, cu sau fără radioterapie.

  Opţiunile de tratament pentru cancerul de glandă salivară recurent

  Tratamentul cancerului de glandă salivară recurent poate include următoarele:

  •  Radioterapie.
  •  Un studiu clinic al unui tratament nou.

  Tratament Naturist Cancer Glanda Salivara:

  Produse Naturiste Calivita

   

Apasă aici pentru a merge în partea de sus a paginii

 

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de Velcu Elena, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

2014 © calivitavelcu.ro

 

Mergi la Cosul de Cumparaturi