Calivita

 

 

 

 

Chimioterapia si Deficitul de Vitamina D

 

  Vitamina D este extrem de importantă pentru pacienţii cu cancer, ca sa supravieţuiască bolii. Acum, cercetătorii au descoperit că multe medicamente folosite în chimioterapie, pentru a trata cancerul, pot provoca şi un deficit sever de vitamina D. Mai îngrijorător este faptul că încercările de a oferi acestor pacienți suplimente de vitamina D au avut rezultate mixte, dacă nu se aplică doze foarte mari. Dacă aceste constatări sunt mai larg aplicabile, ele ar putea oferi noi explicații pentru efectele secundare extrem de negative ale medicamentelor chimioterapice.

   

  Chimioterapia reduce vitamina D la pacienţii cu cancer de colon

   

  Este bine ştiut faptul că pacienţii cu cancer au niveluri mai mici de vitamina D, dar relația dintre vitamina D şi severitatea (stadiul) cancerului în rândul pacienţilor rămâne neclară. Exact această relație au cercetat medicii oncologi de la Roswell Park Cancer Institute, când au descoperit în mod neașteptat că cel mai puternic factor de risc pentru deficitul sever de vitamina D a fost folosirea medicamentelor chimioterapice.

   

  Pacienții tratați cu chimioterapie au avut cu 400% mai multe şanse de a prezenta niveluri extrem de scăzute de vitamina D (mai puțin de 15 ng/ml), în comparaţie cu cei care nu au fost supuşi la chimioterapie. Acest lucru este problematic, pentru că un studiu recent a arătat ca pacienţii cu cancer de colon, cu cele mai mici niveluri de vitamina D, au avut un risc semnificativ mai mare de deces, în comparaţie cu cei cu niveluri mai ridicate.

   

  Efectul de reducere a vitaminei D confirmat şi la pacienţii cu cancer de sân

   

  La scurt timp după ce rezultatele de la Roswell Park Cancer Institute au fost publicate, niște cercetători francezi au anunțat rezultate similare, dar de data aceasta la pacienţii cu cancer de sân. Înainte de tratament, 79,5% dintre pacienţii lor au avut niveluri insuficiente de vitamina D (nivel sub 30 ng/ml), dar 97,4 % dintre pacienţi au avut niveluri insuficiente după tratament (cu chimioterapia neo-adjuvantă). Chimioterapia a cauzat scăderea nivelului de vitamina D al pacienţilor de la 21,3 ng/ml la 14,7 ng/ml. Ca și în cazul cancerului de colon, nivelurile mai mici de vitamina D, în rândul pacienţilor cu cancer de sân, sunt corelate cu o mortalitate crescută.

   

  Cum pot fi menținute nivelurile de vitamina D în timpul chimioterapiei?

   

  Cercetările privind menținerea nivelurilor de vitamina D în timpul tratamentului chimioterapic sunt încă în stadii incipiente. Medicii de la Roswell Park Cancer Institute au testat efectul suplimentarii pacienţilor cu cancer de colon cu 2000 UI/zi de vitamina D, într-un studiu randomizat.

   

  Nivelul mediu de vitamina D pentru toți pacienții a fost de 17,5 ng/ml, la începutul studiului. După șase luni de suplimentare, nivelurile au crescut la 37,5 ng/ml pentru pacienţii care nu au fost supuşi la chimioterapie, dar la numai 29 ng/ml pentru pacienţii care au fost supuşi la chimioterapie, ceea ce este încă insuficient.

   

  Un studiu similar a fost efectuat pe pacienţii cu cancer de sân, în doze mici (1000 UI/zi) sau doze mari (50.000 UI, o dată pe săptămână). Pacienții au început testarea cu o medie de 27,5 ng/ml. La doze mici, nivelurile pacienţilor au crescut cu numai 9,4 ng/ml. Cu toate acestea, dozele mari au crescut nivelurile de vitamina D cu 24,3 ng/ml, ceea ce a adus nivelurile la un grad sănătos. Aceste studii au confirmat faptul că tratamentul chimioterapic poate reduce capacitatea pacienților de a folosi suplimentele de vitamina D, obligându-i să ia doze mult mai mari decât în ​​mod normal pentru a avea un efect.

   

  Mecanismele prin care medicamentele chimioterapice reduc nivelul de vitamina D la pacienții cu cancer rămân neclare, dar ar putea include o absorbţie scăzută prin mucoase sau un metabolism crescut al vitaminei D prin activarea enzimei CYP3A4, spre exemplu. Până la finalizarea cercetărilor, există riscul ca cele mai multe (dacă nu toate) medicamentele chimioterapice să poată reduce nivelul pacienţilor de vitamina D.

   

  Pacienţii cu cancer, care iau aceste medicamente, ar trebui să-şi monitorizeze nivelul de vitamina D pe tot parcursul perioadei de tratament şi să se suplimenteze agresiv pentru a-şi menţine un nivel corespunzător.

   

   

Apasă aici pentru a merge în partea de sus a paginii

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de Velcu Elena, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

2014 © calivitavelcu.ro

 

Mergi la Cosul de Cumparaturi