Calivita 

Inapoi la afectiuni

 

Tratament pentru prevenirea comotiei cerebrale cu produse CaliVita

Comotia cerebrala este un traumatism cranio-cerebral minor cu pierderea de scurta durata a cunostintei (secunde, minute) si cu revenirea completa sau aproape completa dupa traumatism.

Comotia este leziunea cerebrala cauzata de un traumatism la nivel cranian sau la nivelul intregului corp. Este cea mai usoara leziune cerebrala primara aparuta dupa un traumatism si este rezultatul actiunii fortelor mecanice asupra craniului si creierului in momentul impactului. In urma traumatismului se produc modificari temporare ale fiziologiei neuronale.

Comotia poate determina pierderea temporara a starii de constienta sau ameteala, dar poate exista si fara manifestare clinica. Dupa repaus, majoritatea pacientilor se refac in totalitate in decurs de cateva ore pana la cateva saptamani.

In putine cazuri comotiile cerebrale pot duce la tulburari grave si amenintatoare de viata.  Comotiile repetate sau severe necesita interventie neuro-chirurgicala si pot cauza tulburari de mers, probleme de invatare sau de vorbire. Datorita posibilitatii de producere a unor leziuni neuronale profunde si permanente, comotile severe necesita consult medical de specialitate

Cauzele comotiei cerabrale

Tesutul cerebral este protejat de catre lichidul cefalorahidian (LCR) si cutia craniana. Substanta nervoasa pluteste in LCR; daca se aplica o lovitura la nivelul capului, creierul se deplaseaza in intregime simultan, astfel ca practic nici o portiune a creierului nu va fi strivita prin lovitura. Totusi, in conditiile unei lovituri puternice, creierul prezinta leziuni de deceleratie si se produce o scurta perioada de pierdere a starii de constienta datorata intreruperii functiei neuronale.   

Cauzele comotiilor sunt multiple:
- sporturi dure, de lupta
- caderi de la inaltime
- loviri la locul de joaca
- accidente de masina
- caderi de pe bicicleta.

Simptomatologia comotiei cerebrale.

Nu este usor intotdeuna sa se  identifice simptomele de comotie cerebrala.  Nu toti pacientii care au comotie cerebrala isi pierd cunostinta.  Persoana care a suferit o comotie trebuie sa-si intrerupa activitatea sau sportul care a produs lovirea. Reluarea activitatii inaintea recuperarii functionalitatii normale a creierului creste riscul instalarii unor leziuni cerebrale severe. Comotiile pot fi usoare, moderate sau severe, in functie de gravitate, simptomatologia persista ore, zile saptamani sau chiar luni.

Persoana care a suferit o comotie cerebrala are urmatoarele simptome:

  • pierderea cunostintei
  • amnezie anterograda (nu-si aduce aminte ce s-a intamplat dupa lovitura)
  • confuzie, raspunde inconsecvent la intrebari, pronuntarea neclara a cuvintelor, lipsa de concentrare
  • ameteala, zapaceala, vedere incetosata sau cu puncte luminoase sau  tinitus (tiuituri in urechi)
  • imposibilitatea mentinerii pozitiei ortostatice (nu poate sta in picioare), incapacitatea de a merge sau lipsa coordonarii, pierderea echilibrului - senzatie de greata, varsaturi.


Diagnosticul de comotie cerebrala este mai greu de pus in cazul in care pacientul este copil. Parintii unui copil cu traumatism craniocerebral trebuie sa se adreseze imediat medicului.

Foarte rar, persoanele care au suferit o comotie mai severa vor dezvolta simptomatologie dupa o perioada de timp sau se va inrautati starea de sanatate aparand sindromul post-comotional caracterizat de:
- modificarea abilitatilor cognitive, concentrare slaba, probleme de memorie
- cefalee sau vedere incetosata;
- modificari ale personalitatii: irascibilitate sau anxietate nejustificata;
- modificari ale ritmului somn-veghe;
- pierderea interesului pentru activitatile cotidiene;
- pierderea libidoului;
- pierderea gustului sau a mirosului;
- senzatie ca obiectele din jur se invart sau ca persoana se invarte sau cade in gol; vertijul provoaca ameteala si voma;
- pierderea echilibrului sau a capacitatii de a sta in picioare.

 

 

Produse naturale Calivita recomandate in comotie cerebrala:

 

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de Velcu Elena, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

 

 

 

 

2009 © calivitavelcu.ro