Calivita 

 

 

 

 

 

 

 

Cum se Desfasoara Electromiograma?

 

 

  Electromiograma reprezinta un examen indispensabil de regula in diagnosticarea unei patologii localizate la nivelul nervilor si al muschilor.

  Principiul

  Medicul plaseaza o placuta de mici dimensiuni pe piele (electrod de suprafata) sau introduce un ac intr-un muschi, pentru a-i studia functionarea. Nervii care controleaza acest muschi sunt apoi stimulati prin mici descarcari electrice, pentru a analiza viteza lor de conductibilitate. In general mai multe zone sunt examinate (trei sau patru muschi cel putin).

  Cand se recomanda electromiograma?

  Electromiograma se recomanda pentru a determina cauza tulburarilor senzitive ce iau de cele mai multe ori aspectul unor furnicaturi si pot fi consecinta compresiei unui nerv (de exemplu, sindromul canalului carpian) sau al unor dureri nevralgice (sciatica). Astfel pentru a detecta o eventuala deteriorare a nervilor periferici pe fondul unui diabet zaharat sau al alcoolismului (miopatie) sau o oboseala musculara normala (miastenie) se indica efectuarea acestui test.

  Cum se desfasoara elecromiograma?

  In cabinetul unui medic neurolog, la spital sau intr-un centru specializat, pacientul este instalat (in sezut ori alungit) alaturi de un aparat dotat cu un ecran cuplat la un computer aparte. I se aplica electrozi (la degete, maini, picioare, rareori la nivelul fetei), care sunt conectati la dispozitiv.

  Examenul se desfasoara in mai multe faze:

  • Medicul studiaza mai intai fibrele senzitive (care transmit senzatiile de atingere, de caldura...). Pentru asta, stimuleaza nervul responsabil, trimitand mici socuri electrice pe mai multe zone ale traiectului sau. Masoara astfel viteza cu care este condus impulsul intre punctul unde nervul a fost stimulat si cel unde primeste raspunsul muscular, pentru a detecta o eventuala incetinire a procesului.
  • In aceeasi maniera procedeaza cu fibrele musculare, ce participa la contractarea muschilor. Mai intai , analizeaza activitatea muschiului in repaus (care demonstreaza uneori inactivarea catorva fibre nervoase), apoi cu ocazia unei contractii voluntare. O data muschiul cercetat, neurologul poate din nou stimula nervul (sau nervii) pe care il are in vedere, pentru a calcula latenta intre stimulare si reactia musculara.

   

  Ce trebuie facut inainte de elecromiograma?

  Nu este necesara nici o pregatire prealabila. Este totusi preferabil ca pacientul sa cunoasca principiile examenului, sa se relaxeze.

  Cat dureaza electromiograma?

  Electromiograma dureaza intre o jumatate de ora si o ora.

  Este dureros?

  Nu, dar provoaca o anumita jena in momentul in care se descarca in organism impulsurile electrice. De retinut ca cu cat pacientul este ma putin incordat , cu atat senzatia neplacuta este mai usor de suportat.

  Cum te simti dupa electromiograma?

  Examenul in sine nu determina o simptomatologie aparte dupa efectuarea sa pacientul putand pleca acasa imediat dupa finalizarea procedurii de diagnostic.

  Cand se primesc rezultatele?

  Medicul comunica verbal rezultatele de cele mai multe ori in aceeasi zi. Concluziile scrise vin de regula dupa trei-sapte zile.

  Care sunt riscurile si contraindicatiile?

  Pot aparea mici hematoame pe locul unde au fost efectuate intepaturile, mai ales daca urmati un tratament cu substante anticoagulante. Acele utilizate sunt sterile, prin urmare nu exista nici un risc de contaminare. Electromiograma nu are contraindicatii.

  Va recomandam: Produse Naturiste Calivita

Apasă aici pentru a merge în partea de sus a paginii

 

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de Velcu Elena, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

2014 © calivitavelcu.ro

 

Mergi la Cosul de Cumparaturi