Calivita 

 

 

 

 

Deficitul de Vitamina D si obezitatea cresc riscul de diabet

 

  Nu este o surpriză că cei mai mulți oameni obezi au un risc grav de deces precoce, mai ales datorită creșterii dramatice a incidenţei diabetului zaharat. Excesul de greutate corporală afectează echilibrul metabolic, care permite glucozei și nivelului de insulină să provoace leziuni semnificative în majoritatea organelor. Diabetul afectează 25,6 milioane de adulţi şi este a şaptea cauză de deces în Statele Unite.

  Cercetătorii de la Universitatea Drexel au publicat rezultatul unui studiu în revista Diabetes Care, care demonstrează că o combinație de obezitate și de deficit de vitamina D poate pune oamenii la un risc ridicat de rezistenţă la insulină. Autorul studiului, dr. Shaum Kabadi, spune că: „Deficitul de vitamina D și obezitatea sunt factori de risc pentru rezistenţa la insulină şi diabet ... Rezultatele noastre sugerează că o combinaţie a acestor doi factori cresc şansele de rezistenţă la insulină la un grad mai mare decât se aştepta”.

  Nivelurile scăzute de vitamina D cresc dramatic riscul de infecţie virală şi de boli cronice.
  Pentru a efectua acest studiu, cercetătorii au analizat datele referitoare la nivelurile de vitamina D și indicatorii de rezistenţă la insulină pe 5 806 de participanţi la un sondaj. Bazându-se pe premisa că vitamina D este depozitată în țesutul adipos și că organismul nostru nu o poate accesa uşor, oamenii de ştiinţă au vrut să determine dacă oamenii care sunt deja supraponderali sunt mai susceptibili de a avea niveluri scăzute de vitamina D şi un risc crescut de boli cronice.

  Numeroase studii din ultimul deceniu au subliniat importanța critică a menţinerii unui nivel optim de vitamina D (50-70 ng/mL folosind analiza de sânge 25(OH)D). Deficitul de vitamina D este asociat cu mai multe afecţiuni cronice, inclusiv cu diabetul zaharat, cu bolile cardiovasculare şi cu accidentele vasculare cerebrale, cu depresia şi cu demența. Acest studiu a constatat că persoanele obeze cu un nivel sănătos de vitamina D au avut o rezistenţă la insulină de aproape 20 de ori mai des decât populația generală. În cazul persoanelor obeze al căror nivel de vitamina D a fost redus, rezistența la insulină a fost de aproape 32 de ori mai frecvență.

  Autorii au indicat că este necesară aprofundarea cercetărilor pentru a stabili dacă obezitatea în sine cauzează un nivel scăzut de vitamina D sau dacă este invers. Au ajuns la concluzia că „obezitatea abdominală și deficitul de vitamina D interacţionează pentru a influenţa sinergic riscul de rezistenţă la insulină”. Indiferent de cauzalitate, oamenii sunt sfătuiţi să folosească ulei cu vitamina D3 (3000-5000 UI pe zi) și să-şi verifice nivelurile de vitamina D din sânge în mod regulat pentru a reduce riscul de rezistenţă la insulină şi de diabet.

   

Apasă aici pentru a merge în partea de sus a paginii

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de Velcu Elena, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

2009 © calivitavelcu.ro