Calivita 

 

 

 

 

Despre Ceaiul Verde

 

  Prezentare generală Ceai Verde :

  Ceai VerdePlantele pentru ceai au fost cultivate de secole în India și China. Astăzi, ceaiul este cea mai consumată băutură din lume, după apă. Sute de milioane de oameni beau ceai, iar studiile sugerează că ceaiul verde (Camellia sinesis) are multe beneficii pentru sănătate.
  Există trei varietăți principale de ceai: verde, negru şi oolong. Diferența constă în modul în care sunt procesate aceste ceaiuri.

  Ceaiul verde este făcut din frunze nefermentate și conține cea mai mare concentrație de polifenoli. Antioxidanţii sunt substanţe care luptă împotriva radicalilor liberi - compuşi care afectează negativ organismul şi ADN-ul și care pot cauza moartea celulelor. Mulţi oameni de ştiinţă cred că radicalii liberi contribuie la procesul de îmbătrânire, precum și la dezvoltarea unui număr mare de probleme de sănătate, inclusiv cancer şi boli de inimă. Antioxidanţii, cum ar fi polifenolii din ceaiul verde, pot neutraliza radicalii liberi şi pot reduce sau chiar preveni efectele dăunătoare ale radicalilor.

  În medicina tradițională chineză și indiană, practicanții folosit ceaiul verde ca un stimulent, diuretic (pentru a ajuta organismul să scape de lichidul în exces), astringent (pentru a controla sângerarea și a ajuta la vindecarea rănilor), pentru îmbunătăţirea sănătăţii inimii, reglarea temperaturii corpului și a nivelului de zahăr din sânge, promovarea digestiei, precum și pentru îmbunătățirea proceselor mentale.
  Ceaiul verde a fost studiat intensiv pe oameni, animale și în experimente de laborator.

  Rezultatele acestor studii sugerează că ceaiul verde ar putea ajuta la tratarea următoarelor afecţiuni:

  Ateroscleroză

  Studiile clinice care au studiat oamenii indică faptul că proprietăţile antioxidante ale ceaiului verde pot ajuta la prevenirea aterosclerozei, în special la prevenirea arterelor coronare. Studiile pe oameni sunt studii care urmăresc grupuri mari de persoane de-a lungul timpului sau studii care compară grupuri de oameni care trăiesc în culturi diferite sau care urmează diete diferite.

  Cercetătorii nu ştiu cu siguranţă de ce ceaiul verde reduce riscul de boli cardiovasculare prin scăderea nivelului de colesterol şi trigliceride. Studiile arată că ceaiul negru are efecte similare. De fapt, cercetătorii estimează că rata de atac de cord scade cu 11%, dacă se consumă 3 ceşti de ceai pe zi.

  Nivel ridicat de colesterol

  Cercetările arată că ceaiul verde scade colesterolul total și creşte nivelul colesterolului bun, atât în studiile pe animale, cât şi în studiile pe oameni. Un studiu clinic pe oameni a constatat că bărbaţii care beau ceai verde au mai multe şanse de a avea un nivel mai mic de colesterol total, decât cei care nu beau ceai verde.

  Rezultatele din studiul pe animale sugerează că polifenolii din ceaiul verde ar putea împiedica absorbţia colesterolului în intestin și, de asemenea, ajută organismul să scape de colesterol. Într-un alt studiu, pe bărbaţi fumători, cercetătorii au descoperit că ceaiul verde a redus în mod semnificativ nivelul colesterolului rău din sânge.

  Cancer

  Mai multe studii clinice pe oameni au arătat că, atât ceaiul verde, cât şi cel negru, ar putea ajuta la protejarea împotriva cancerului. De exemplu, numărul oamenilor care suferă de cancer este mai mic în țări precum Japonia, unde oamenii consumă regulat ceai verde.
  Primele studii clinice sugerează că polifenolii din ceai, în special din ceaiul verde, pot juca un rol important în prevenirea cancerului. Şi cercetătorii cred că polifenolii pot ajuta la uciderea celulelor canceroase şi oprirea creşterii acestora.

  Cancer de vezică urinară. Doar câteva studii clinice au examinat relaţia dintre cancerul de vezică urinară şi consumul de ceai. Într-un studiu care a comparat oamenii cu și fără cancer de vezică urinară, cercetătorii au descoperit că femeile care beau ceai negru şi ceai verde sub formă de praf au şanse mai mici de a dezvolta cancer de vezică urinară. Un studiu clinic efectuat de același grup de cercetători a arătat că persoanele cu cancer de vezică urinară - în special bărbații - care au băut ceai verde au avut o rată de supravieţuire mai bună decât cei care nu au băut.

  Cancer de sân. Studiile clinice pe animale și cele făcute în eprubete sugerează că polifenolii din ceaiul verde inhibă creşterea celulelor cancerului de sân. Într-un studiu pe 472 de femei cu diferite stadii de cancer de sân, cercetătorii au descoperit că femeile care au băut ceai verde au avut cea mai mică răspândire a cancerului. Acest lucru a fost valabil mai ales la femeile aflate în premenopauză, în etapele timpurii ale cancerului de sân. De asemenea, ei au constatat că femeile aflate în stadiile timpurii ale bolii, care au băut cel puţin 5 ceşti de ceai în fiecare zi, înainte de a fi diagnosticate cu cancer, au avut şanse mai mici de recidivare după terminarea tratamentului. Cu toate acestea, femeile aflate în stadii avansate de cancer de sân au avut puţine îmbunătăţiri sau nicio îmbunătăţire de la consumul de ceai verde.

  Cercetătorii au descoperit că femeile sub vârsta de 50 de ani, care au consumat trei sau mai multe ceşti de ceai pe zi, au avut cu până la 37% mai puţine şanse de a dezvolta cancer de sân, în comparaţie cu femeile care nu au băut ceai.

  Cancer ovarian. Într-un studiu clinic din China, realizat pe femei cu cancer ovarian, cercetătorii au descoperit că femeile care au băut cel puțin o ceașcă de ceai verde pe zi au trăit mai mult cu boala decât femeile care nu au băut ceai verde. De fapt, cele care au băut mai mult ceai au trăit cel mai mult.

  Cancerul colorectal. Studiile clinice care au cercetat efectele ceaiului verde asupra cancerului de colon sau cancerului rectal, au arătat că femeile care au băut 5 sau mai multe ceşti de ceai verde pe zi au avut un risc mai mic de a suferi de cancer colorectal, în comparaţie ce cele care nu au băut ceai. Totuşi, asupra bărbaţilor nu a avut niciun efect.

  Cancerul esofagian. Studiile pe animale de laborator au descoperit că polifenolii din ceaiul verde inhibă creşterea celulelor canceroase esofagiene. Un studiu clinic pe oameni a constatat că ceaiul verde oferă protecție împotriva dezvoltării cancerului esofagian, în special în rândul femeilor.

  Cancer pulmonar. S-a dovedit că polifenolii din ceaiul verde inhibă creşterea celulelor de cancer pulmonar, în tuburile de testare. Cu toate acestea, doar câteva studii pe oameni au cercetat legătura dintre consumul de ceai verde și cancerul pulmonar. Un studiu pe oameni spune că ceaiul din Okinawa - similar cu ceaiul verde, dar parțial fermentat - a fost asociat cu un risc mai mic de cancer pulmonar, în special în rândul femeilor.

  Cancer pancreatic. Într-un studiu clinic pe scară largă, cercetătorii au comparat oamenii care beau ceai verde cu oamenii care nu beau ceai verde şi au constatat că cei care au băut ceai au avut şanse mai mici de a dezvolta cancer pancreatic. Acest lucru a fost valabil mai ales pentru femei - femeile care au băut mult ceai verde au avut de două ori mai puţine şanse de a dezvolta cancer pancreatic, decât femeile care au băut mai puţin ceai. Bărbaţii care au băut ceai verde au avut cu până la 37% mai puţine şanse de a dezvolta cancer pancreatic.

  Cancer de prostată. Studiile de laborator au descoperit că extractul de ceai verde împiedică creșterea celulelor cancerului de prostată, în eprubetele de testare. Într-un studiu clinic de mare amploare din sud-estul Chinei, cercetătorii au descoperit că riscul de cancer de prostată a scăzut odată cu creșterea frecvenței, duratei și cantităţi de consum de ceai verde. Cu toate acestea, atât extractul de ceai verde, cât şi extractul de ceai negru, au stimulat genele care determină celulele să fie mai sensibile la medicamentele administrate în timpul chimioterapiei. Oamenii care fac chimioterapie ar trebui să-şi întrebe medicul dacă pot bea ceai verde sau negru sau dacă pot lua suplimente de ceai.

  Cancer de piele. Polifenolul principal din ceaiul verde este epigallocatechin galat (EGCG). Studiile ştiinţifice sugerează că polifenolii EGCG şi ceilalţi polifenoli din ceaiul verde au proprietăţi antiinflamatorii şi anticancerigene, care ar putea ajuta la prevenirea dezvoltării și creșterii tumorilor pielii.

  Cancerul de stomac. Studiile de laborator au descoperit că polifenolii din ceaiul verde inhibă creşterea celulelor canceroase din stomac. În două studii care au comparat oamenii care beau ceai verde cu oamenii care nu beau ceai verde, cercetătorii au descoperit că persoanele care au băut ceai verde au avut de două ori mai puţine şanse de a dezvolta cancer de stomac, decât cei care nu au băut ceai verde.

  Boli inflamatorii intestinale

  Ceaiul verde poate ajuta la reducerea inflamaţiei asociată cu boala Crohn şi colita ulcerativă, cele două tipuri de boli inflamatorii intestinale. Dacă ceaiul verde ajută la prevenirea cancerului de colon, atunci îi poate ajuta şi pe oamenii care suferă de boli inflamatorii intestinale, pentru că aceştia au un risc mai mare de a dezvolta cancer de colon.

  Diabet

  Ceaiul verde a fost folosit în mod tradițional pentru a controla nivelul de zahăr din sânge. Studiile pe animale sugerează că ceaiul verde ar putea ajuta la prevenirea dezvoltării diabetului zaharat de tip 1 și poate încetini progresia odată ce s-a dezvoltat. Organismul persoanelor cu diabet zaharat tip 1 nu poate produce insulină sau produce prea puţină (insulina ajută la conversia glucozei sau zahărului în energie). Ceaiul verde poate ajuta la reglarea glicemiei din organism.
  Câteva studii clinice mici au constatat că, dacă luaţi extract de ceai verde în fiecare zi, puteţi reduce nivelul de hemoglobine A1C.

  Boli hepatice

  Studiile clinice pe oameni au arătat că bărbaţii care beau mai mult de 10 ceşti de ceai verde pe zi au mai puţine şanse de a dezvolta probleme hepatice. De asemenea, se pare că ceaiul verde protejează ficatul de efectele nocive ale substanțelor toxice, cum ar fi alcoolul. Studiile pe animale au arătat că ceaiul verde ajută la protejarea împotriva tumorilor hepatice.
  Rezultatele câtorva studii pe animale și oameni sugerează că unul dintre polifenolii din ceaiul verde, cunoscut sub numele de catechin, ar putea ajuta la tratarea hepatitei virale, o inflamaţie a ficatului. În aceste studii s-a folosit doar catechin în cantităţi foarte mari.

  Pierderea în greutate

  Studiile clinice sugerează că extractul de ceai verde poate stimula metabolismul şi poate ajuta la arderea grăsimilor. Un studiu pe persoane supraponderale și obeze a constatat că o combinaţie de ceai verde şi cofeină a stimulat pierderea în greutate. Unii cercetători cred că substanțele din ceaiul verde, cunoscute sub numele de catechine, sunt responsabile pentru efectul de ardere a grăsimilor.

  Alte utilizări

  Un studiu mic a constatat că, dacă consumaţi ceai verde, puteţi contribui la prevenirea cariilor dentare. Ceaiul verde poate fi folositor şi împotriva bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita. Cercetările sugerează că ceaiul verde ar putea ajuta la reducerea inflamaţiei artritei prin încetinirea și descompunerea cartilajului. De asemenea, substanţele chimice din ceaiul verde pot ajuta la tratarea verucilor genitale și la prevenirea simptomelor răcelii şi gripei.

  Descrierea plantei Ceai Verde

  Ceaiul verde, negru şi oolong sunt derivate din frunzele plantei Camellia sinensis. Cultivată iniţial în Asia de Est, această plantă creşte la fel de mare ca un arbust sau arbore. Astăzi, Camellia sinensis creşte în Asia, Orientul Mijlociu și Africa.

  Oamenii din ţările asiatice consumă în principal ceai verde şi oolong, în timp ce ceaiul negru este cel mai popular în Statele Unite ale Americii. Ceaiul verde este preparat din frunze nefermentate, frunzele pentru ceaiul oolong sunt parţial fermentate, iar frunzele pentru ceaiul negru sunt complet fermentate. Cu cât sunt mai fermentate frunzele, cu atât de mult scade conţinutul de polifenoli și creşte conţinut de cofeină. Ceaiul verde are cel mai ridicat conţinut de polifenoli, iar ceaiul negru are de aproximativ 2-3 ori mai multă cofeină decât ceaiul verde.

  Suplimente Nutritive pe baza de ceai verde:

  Slim Formula

  Figure Shaper

   

Apasă aici pentru a merge în partea de sus a paginii

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de Velcu Elena, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

2011 © calivitavelcu.ro

 

Mergi la Cosul de Cumparaturi