Calivita 

 

 

 

 

Despre Levantica

 

  LevanticaMulți oameni apreciază levănţica (Lavandula angustifolia sau Lavandula officinalis) pentru parfumul său, folosit în săpunuri şi șampoane. Numele de levănţică vine din latinescul lavare, care înseamnă "a spăla".

  Este posibil ca levănţica să-şi fi obţinut acest nume pentru că era frecvent folosită în băi pentru a ajuta la purificarea corpului şi a spiritului. Această plantă a fost folosită şi ca un remediu pentru o serie de boli, de la insomnie şi anxietate la depresie şi oboseală. Cercetările au confirmat faptul că levănţica produce efecte calmante ușoare şi sedative atunci când este mirosită.

  Descrierea plantei levantica:

  Levănţica este originară în zonele muntoase ale Mediteranei, unde crește în habitate însorite şi pietroase. Astăzi, ea înflorește în Europa de Sud, Australia și în Statele Unite ale Americii. Levănţica este un arbust puternic ramificat, care crește până la o înălțime de aproximativ 60 de centimetri. Tulpinile sunt patrunghiulare şi poartă frunze opuse, întregi, lineare şi cu vârful ascuţit. Florile sunt de culoarea violet-albastru. Uleiurile din florile levănţicii îi oferă plantei mirosul ei specific.

  Părţile folosite

  Uleiul este extras din flori şi folosit în scopuri medicinale.
  Scopuri medicinale şi indicaţii
  O serie de studii au raportat ca uleiul de levănţică poate fi benefic pentru o varietate de afecţiuni, inclusiv insomnie, alopecie (căderea părului), anxietate, stres şi durere postoperatorie. Cu toate acestea, majoritatea studiilor au fost mici. Levănţica este studiată şi pentru proprietăţile sale antibacteriene şi antivirale. Uleiul de levănţică este adesea folosit în alte forme de medicină alternativă, cum ar fi masaj, acupunctură şi manipulare chiropractică.

  Insomnie sau agitație

  În trecut, pernele erau umplute cu flori de levănţică pentru a ajuta oamenii să adoarmă. Dovezile științifice sugerează faptul că aromaterapia cu levănţică poate încetini activitatea sistemului nervos, poate îmbunătăţi calitatea somnului și poate ridica starea de spirit. Mai multe studii sugerează că aromaterapia cu levănţică poate ajuta la reducerea agitaţie la pacienţii care suferă de demenţă. Florile de levănţică au fost aprobate în Germania pentru a fi folosite ca ceai pentru tratarea insomnie şi agitaţie.

  Alopecia areată

  Într-un studiu pe 86 de persoane cu alopecia areată (o boală autoimună care cauzează căderea firelor de păr), cei care şi-au masat capul cu ulei de levănţică timp de 7 luni au mărit rata de regenerare a firelor de păr, în comparaţie cu cei care şi-au masat capul fără uleiuri esenţiale.

  Alte utilizări

  Aromoterapeuţii folosesc levănţica pentru a trata durerile de cap şi tulburările nervoase. Experţii în plante medicinale tratează infecțiile fungice (cum ar fi candidoza), rănile, eczemele şi acneea cu ulei de levănţică. Uleiul de levănţică este folosit şi pentru durerile articulare și musculare.
  Un studiu a constatat că uleiul de levănţică poate îmbunătăţi controlul durerii după operaţie. Cincizeci de pacienţi care au trecut printr-o intervenţie chirurgicală au primit fie oxigen suplimentat cu levănţică, fie oxigen simplu. S-a constatat ca pacienţii din grupul cu levănţică au simţit mai puţine dureri.

   

   

Apasă aici pentru a merge în partea de sus a paginii

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de Velcu Elena, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

2011 © calivitavelcu.ro

 

Mergi la Cosul de Cumparaturi