Calivita

 

 

 

 

 

 

 

  Despre Melisa

   

  MelisaMelisa (Melissa officinalis), o plantă din familia labiatelor, este considerată o plantă cu efect calmant. Aceasta a fost folosită încă din Evul Mediu pentru a reduce stresul şi anxietatea, pentru a îmbunătăţi somnul, pofta de mâncare și pentru a uşura durerea şi disconfortul provocate de indigestie (inclusiv gaze, balonare și colici). Melisa era băgată în vin pentru a ajuta la vindecarea rănilor, pentru tratarea muşcăturilor şi înţepăturilor veninoase.

  Astăzi, melisa este adesea combinată cu alte plante calmante, cum ar fi valeriana, muşeţelul şi hameiul, pentru relaxare. Aceasta este folosită şi în creme pentru a trata leziuni herpetice (herpes oral).

  Descrierea plantei:

  Melisa este cultivată peste tot în lume şi poate crește până la 2 metri. Primăvara și vara cresc grupuri de flori mici şi galbene unde frunzele se întâlnesc cu tulpina. Frunzele sunt foarte cutate și variază de la verde închis la verde gălbui, în funcţie de sol şi climă. Dacă vă frecaţi degetele de aceste frunze, vă vor mirosi ca lămâile. Frunzele sunt similare cu frunzele de mentă și provin din aceeaşi familie de plante.

  Scopuri medicinale şi indicaţii pentru melisa


  Insomnie și anxietate

  Mai multe studii au arătat ca melisa combinată cu alte plante medicinale cu efect calmant (cum ar fi valeriană, hameiul și mușețelul) ajută la reducerea anxietății și îmbunătăţeşte somnul. Într-un studiu pe persoane cu probleme de somn minore, 81% dintre cei care au luat o combinație pe bază de valeriană şi melisa au dormit mult mai bine decât cei care au luat placebo. Dar nu este clar dacă melisa sau valeriana (sau aceste două plante combinate) este responsabilă pentru rezultat.
  Același lucru este valabil şi pentru mai multe studii asupra anxietăţii, care au folosit o combinaţie de plante pentru a reduce simptomele.
  Într-un alt studiu cu placebo, 18 voluntari sănătoşi au primit 2 doze separate de un extract standardizat de melisa (300 mg și 600 mg) sau placebo, timp de 7 zile. Doza de 600 mg de melisa a crescut starea de spirit şi vigilența.

  Herpes

  Unele studii sugerează că unguentele care conțin melisa pot ajuta la vindecarea herpesului oral cauzat de virusul herpes simplex (HSV). Într-un studiu pe 116 de persoane cu HSV, cei care au aplicat cremă de melisa pe herpesul de pe buze au prezentat o reducere semnificativă a roşeţei și a inflamaţiei după numai 2 zile. Alte simptome, cum ar fi durerea, nu s-au îmbunătățit. Atât pacienţii, cât şi medicii lor, au raportat că unguentul de melisa a fost extrem de eficient.
  Crema poate reduce şi timpul de vindecare a herpesului genital și oral. Studiile preliminare au arătat că melisa are o activitate puternică împotriva infecției cu HIV.

  Alte utilizări

  Unele dovezi sugerează că melisa, în combinaţie cu alte plante, poate ajuta la tratarea indigestiei. Altele arată că uleiul de melisa are un grad ridicat de activitate antibacteriană. Într-un studiu, melisa a demonstrat că acţionează împotriva Listeria monocytogenes și Staphylococcus auerus. Câteva studii au descoperit că melisa poate ajuta la îmbunătăţirea funcţiei cognitive şi scăderea agitaţie la persoanele care suferă de Alzheimer.

   

Apasă aici pentru a merge în partea de sus a paginii

 

 

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de Velcu Elena, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

2009 © calivitavelcu.ro

 

Mergi la Cosul de Cumparaturi