Calivita


Magazin online de produse naturiste

la preţ distributie TVA inclus

Calivit

 

Polidactilia - degete in plus

 

                                       

  Ce este polidactilia ?


  Polidactilia inseamna degete in plus la maini sau la picioare.
  La mana fie policele (degetul mare) este supranumerar, fie apare duplicatia celorlalte degete. Polidactilia este una dintre cele mai frecvente variatii patologice in dezvoltarea mainii. Exista mai multe feluri de polidactilie, mergand de la :

  1. Mica excrescenta la nivelul partii laterale a mainii,
  2. Deget ce se largeste la capat, cu doua varfuri,
  3. Un deget extranumerar care se prinde printr-o coarda subtire de mana,
  4. Mana ce arata normal, doar ca are un police (deget mare) si inca 5 degete, sau
  5. Un numar infinit de variatii.

  De obicei cand un deget este duplicat, fiecare jumatate a acestuia este mai mica decat degetul nomal si este frecvent intalnit ca articulatiile acestui deget sa fie angulate spre lateral, formand o imagine de zig zag.
  Degete in plus - Polidactilia

   

   

  Care este cauza ?
  Polidactilia se produce in uter ca o deturnare a modului normal de dezvoltare intr-un deget mare si patru degete la nivelul mainii. In uter mana se dezvolta initial sub forma unei lopeti, apoi se separa in 5 degete.

  Cateodata degetele nu se separa suficient si apare sindactilia (degetele unite), alteori se formeaza un deget in plus - polidactilia. Frecventa celor doua malformatii este similara. Pot apare si combinatii intre cele doua malformatii.

  De ce apar aceste diformitati ?
  Nu este datorat unui anumit lucru facut de mama in timpul sarcinii – este o mutatie genetica care se produce fara o explicatie la nivelul alimentatiei sau stilului de viata al mamei. Aceasta mutatie produsa insa se poate transmite generatiilor urmatoare

  Ce se poate face pentru aceasta afectiune ?

  Principala decizie este daca sa se faca ceva sau nu in cazul acestei probleme. Anumite tipuri de polidactilii sunt asociate cu malformatii in alte partii ale corpului, si este recomandabil sa se faca o evaluare globala a pacientului.
  Chirurgia este in general solutia si este cel mai bine sa fie facuta in primii ani de viata, astfel incat aspectul, sensibilitatea tactila si functia mainii respective, corectate, sa fie ca
  la o mana sanatoasa.
  Care e rolul medicului ?
  Tratamentul principal al polidactiliei este chirurgical – rezectia degetelor in plus (partilor de degete) precum si corectarea problemelor functionale asociate ale degetelor restante. Aceasta operatie este uneori complicata, pentru ca pot exista variatii ale tuturor structurilor degetului pastrat – oase deformate, articulatii cu limitare de miscare, tendoane, nervi sau vase lipsa sau in plus. Anormalitatile degetelor pastrate pot deveni mai evidente decat inaintea operatiei, dar cu o planificare atenta a operatiei, un specialist in acest tip de probleme va anticipa si corecta aceste probleme in momentul operatiei.

  Dupa operatie de obicei se protejeaza mana cu un bandaj pentru cateva saptamani, in functie de ce s-a facut. Operatiile facute in copilarie, este posibil sa aiba nevoie de reinterventii datorita cresterii structurilor restante.
  Care este rata de succes a tratamentului ?
   Scopul chirurgiei este sa imbunatateasca aspectul mainii si sa previna ca diformitatea sa progreseze pe masura cresterii copilului. Chirurgia are succes in amandoua aceste aspecte.

   

  In multe cazuri, rezultatele chirurgicale duc la o imbunatatire semnificativa a aspectului, dar nu la o mana de aspect complet normal. De exemplu un deget mare duplicat, dupa operatie este probabil sa fie mai subtire decat un deget mare normal si nici un fel de operatie nu poate duce la un aspect identic cu cel de la mana opusa daca aceasta e normala.
  Din fericire, ceea ce se observa in mod principal la o mana este functionalitatea acesteia si nu aspectul (daca nu exista o malformatie evidenta – ca un deget mare duplicat). Daca operatia permite pacientului sa isi foloseasca mana intr-un mod natural, inconstient, detaliile minore legate de aspect vor trece neobservate.
      Ce se intampla fara tratament ?
  Polidactilia nu prezinta in general un risc crescut de morbiditate in timp. Insa tratamentul chirurgical are sanse mai mari de succes daca este aplicat in primii ani de viata si le da copiilor posibilitatea cea mai mare de adaptare si acomodare la modificarile produse la mana lor. Daca operatia este intarziata da o rata de satisfactie mai scazuta.

Apasa aici pentru a merge in partea de sus a paginii

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de Velcu Elena, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

2009 © calivitavelcu.ro