Calivita 

 

 

 

 

Vitamina D

 

  Notiuni de baza despre vitamina D

  Vitamina D este o vitamina solubila in apa care joaca un rol important in numeroase functii ale organismului. Din cate se cunoaste aceasta actioneaza cel mai bine impreuna cu calciu, ajutand la intarirea sistemului osos. Vitamina D este de asemenea implicata in reglarea sistemului imunitar si ajuta la prevenirea cancerului. Corpul poate sintetiza vitamina D cand pielea este expusa la soare. Vitamina D se gaseste de asemenea in cateva alimente cum ar fii laptele imbogatit cu vitamina D. Vitamina D are doua forme: Vitamina D2 si Vitamina D3.
  Unele cercetari sugereaza ca vitamina D3 este mai buna pentru cresterea nivelului de vitamina D3 din sange.
  La copii deficienta vitaminei D poate cauza rahitism, o boala care are ca rezultat oase subtiri si fragile.Persoanele care au pielea neagra si nu absorb razele solare la fel de bine ca cei care au pielea alba au un risc crescut de a avea o deficienta de vitamina D.

  Intr-un studiu efectuat pe femeile din nordul Americii a descoperit faptul ca 54% din femeile afro-americane si 42% din femeile albe au o deficienta de vitamina D. Aceasta este foarte importanta deoarece cercetatorii au inceput sa descopere ca un nivel scazut de vitamina D poate conduce la alte afectiuni cum ar fii: cancerul, cancerul de colon, cancerul de san, cancerul de prostata, hipertensiunea arteriala, depresia si obezitatea.

  Cercetariile nu dovedesc ca o cantitate prea mica de vitamina D cauzeaza aceste afectiuni insa persoanele cu un nivel ridicat de vitamina D sunt mai putin subscetibile de a dezvolta aceste afectiunii.

  Afectiuni in care Vitamina D are efecte pozitive

  - luand o cantitate adecvata de vitamina D puteti preveni o serie de afectiuni;

  Ostoporoza

  Vitamina D ajuta organismul sa absoarbe si sa utilizeze calciul care este indispensabil pentru sistem osos optim. Obtinerea unei cantitati suficiente de vitamina D este foarte importanta mai ales ca cea mai mare parte a sistemului osos se formeaza cand suntem tineri. Femeile aflate la post-menopauza au un risc crescut de a face ostoporoza. Insa suplimentarea cu vitamina D si calciu reduce rata de pierdere a masei osoase. Prevenind ostoporoza reducand astfel si riscul fracturilor.

  Alte afectiuni ale sistemului osos

  Vitamina D protejeaza organismul impotriva rahitismului, osteomalaciei, si pierderea masei osoase la adulti. Persoanele care nu se expun la soare cel putin 45 de minut pe saptamana ar trebui sa ia un supliment de vitamina D.

  Probleme ale paratiroidelor

  Cele patru glande paratiroide sunt localizate in gat. Acestia produc hormonul paratiroidian care ajuta organismul sa stocheze si sa foloseasca calciu si fosforul. Vitamina D este adesea folosita sa trateze afectiunile ale glandei paratiroidiene.

  Hipertensiunea Arteriala

  Conform studiilor persoanele cu nivel scazut de vitamina D au un risc crescut de a dezvolta hipertensiunea arteriala decat cele care au un nivel ridicat de vitamina D. Efectele vitaminei D asupra hipertensiuni arteriale pot varia, in timp ce la persoanele care au probleme cu rinichii sau au hiperparatiroidism si dezvolta hipertensiunea arteriala , nivelul scazut de vitamina D poate fi o cauza.
  Dar alte studii au descoperit faptul suplimentarea cu vitamina D si calciu nu reduc semnificativ hipertensiunea arteriala sau riscul de a dezvolta aceasta afectiune la femeile aflate dupa perioada de menopauza.

  Cancer

  Exista cateva studii care arata faptul ca o cantitate adecvata de vitamina D scaze riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. In special cancerul de colon, san, prostata, piele si pancreas. Anumite studii sugereaza ca administrarea de calciu si vitamina D impreuna la femeile dupa menopauza scade riscul ca acestea sa dezvolte cancer, in comparatie cu cele care nu au luat acest supliment.

  Depresia de sezon

  Depresia de sezon este un tip al depresiei care apare in lunile de iarna din cauza lipsei razelor solare. Acestea este adesea tratata cu fototerapie. Unele studii sugereaza ca starea persoanelor cu depresie de sezon se imbunatateste daca acestia isi suplimenteaza alimentatia cu vitanina D.

  Diabet

  Studiile arata ca persoanele cu nivel scazut de vitamina D prezinta un risc crescut de a dezvolta diabet de tip II decat persoanele care au un nivel ridicat de vitamina D.

  Afectiuni ale inimii

  Studiile sugereaza ca persoanele cu nivel scazut de vitamina D au un risc ridicat de a dezvolta afectiunii ale inimii incluzand : atac de cord, accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca, decat persoanele care aveau un nivel ridicat de vitamina D. Nivelul scazut de vitamina D creste riscul depunerea calciului pe artere duce la aparitia arterosclerozei care la randul ei poate provoca atac de cord si accident vascular cerebral.

  Scleroza multipla

  Studiile arata ca femeile care au luat 400 IU de vitamina D pe zi au un risc scazut de a dezvolta scleroza multipla. Si un nivel ridicat de vitamina D in sange este asociat cu un risc scazut de a dezvolta scleroza multipla atat la barbati cat si la femei.

  Obezitatea

  Studiile arata faptul ca persoanele cu un nivel scazut de vitamina D in sange sunt mai predispuse de a dezvolta obezitate decat perosanele care au un nivel ridicat de vitamina D in sange.

  Mortalitate globala

  Studiile sugereaza ca persoanele cu un nivel scazut de vitamina D in sange au un risc mai mare de a deceda decat persoanele care au un nivel ridicat de vitamina D in sange.

  Doza de vitamina D recomandata:

  Copii de pana la un an este de 400 IU
  Copii intre 1 si 18 ani este de 600 IU
  Adulti intre 19 si 50 de ani este 600 IU
  Varstnici intre 70 sau mai in varsta 80 IU
  Femeile insarcinate sau care alapteaza 600 IU.

  Suplimente Naturiste pe baza de vitamina D

  Strong Bones Plus.................................................100 U.I.

  Lion Kids with D Vitamin........................................1 mcg;

   

   

 

Apasă aici pentru a merge în partea de sus a paginii

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de Velcu Elena, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

2009 © calivitavelcu.ro

 

Vitamine