Calivita 

 

 

 

 

Tratament Naturist Artrita Reumatoida

   

  Produse naturale recomandate in artrita reumatoida:

   

   

  Circumstanţele artritei reumatoide


  - Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună care poate provoca inflamaţia cronică a articulaţiilor şi altor zone ale corpului;
  - Artrita reumatoidă poate afecta persoane de toate vârstele;
  - Cauza artritei reumatoide nu este cunoscută;
  - Artrita reumatoidă este o boală cronică, caracterizată prin perioade de evoluţie şi regresie a bolii;
  - În artrita reumatoidă, sunt afectate mai multe articulaţii de obicei, dar nu întotdeauna, într-un model simetric;
  - Inflamaţie cronică a artritei reumatoide poate cauza distrugerea permanentă sau deformarea articulaţiilor;
  - Deteriorarea articulaţiilor poate să apară mai devreme şi nu se corelează cu severitatea simptomelor;
  - "Factorul reumatoid" este un anticorp care poate fi găsit în sângele a 80 % dintre persoanele cu artrită reumatoidă;
  - Nu există nici un tratament cunoscut pentru artrita reumatoidă;
  - Tratamentul artritei reumatoide presupune o combinaţie optimă de educaţie a pacientului, odihnă şi exerciţii fizice, protecţia articulaţiei, medicamente şi, ocazional, chirurgie;
  - Tratamentul precoce al artritei reumatoide are ca efect rezultate mai bune.


  Ce este artrita reumatoida (RA)?


  Artrita reumatoidă (RA) este o boală autoimună care cauzează inflamaţia cronică
  a articulaţiilor. În timp ce inflamarea ţesutului din jurul articulaţiilor şi artrita inflamatore sunt trăsăturile caracteristice ale artritei reumatoide, boala poate provoca, de asemenea, inflamaţie şi lezarea altor organe din corp. Bolile autoimune sunt boli care
  apar atunci când ţesuturile organismului sunt atacate din greşeală de către propriul lor
  sistem imunitar. Sistemul imunitar conţine o organizaţie complexă de celule şi anticorpi destinate în mod normal, pentru a "căuta şi distruge invadatorii" corpului, în special infecţiile. Pacienţii cu boli autoimune au anticorpi în sânge, care vizează ţesuturile propriului organism, în cazul în care acestea pot fi asociate cu inflamaţia. Deoarece poate afecta mai multe organe ale corpului, artrita reumatoidă este menţionată ca o boală sistemică şi este uneori numita boala reumatoidă.


  În timp ce artrita reumatoidă este o boală cronică, ceea ce înseamnă că poate dura ani de zile, pacienţii pot prezenta perioade lungi de timp fără simptome. Cu toate acestea, artrita reumatoidă este de obicei, o boală progresivă, care are potenţialul de a provoca atât distrugere cât şi handicap funcţional.
  O articulaţie este acolo unde se întâlnesc două oase, pentru a permite mişcarea unor părţi ale corpului. Artrita înseamnă inflamarea articulaţiilor. Inflamaţia articulaţiei la artrita reumatoidă provoacă durere, umflare, rigiditate şi roşeaţă la nivelul articulaţiilor. Inflamaţia bolii reumatoide poate apărea, de asemenea, în ţesuturile din jurul articulaţiilor, cum ar fi tendoanele, ligamentele şi muşchii.


  La unele persoane cu artrită reumatoidă, inflamaţia cronică duce la distrugerea cartilajului, osului şi ligamentelor cauzând deformarea articulaţiilor. Leziunile articulaţiilor pot să apară mai devreme în timpul bolii şi să fie progresive. Mai mult, studiile au arătat că deteriorarea progresivă a articulaţiilor nu se corelează neapărat cu gradul de durere, rigiditate, sau prezenţa umflăturilor articulaţiilor.
  Artrita reumatoidă este o boală reumatică frecventă, care afectează aproximativ 1,3 milioane de persoane din Statele Unite, în conformitate cu datele actuale ale recensământului. Boala este de trei ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi. Ea afectează oamenii de toate rasele în mod egal. Boala poate începe la orice vârstă şi afectează chiar şi copii (artrita reumatoidă juvenilă), dar cel mai adesea începe după 40 de ani şi înainte de 60 de ani. În unele familii, mai mulţi membri pot fi afectaţi, sugerând o bază genetică pentru tulburare.

  Care sunt cauzele şi factorii de risc ai artritei reumatoide?


  Cauza artritei reumatoidă este necunoscută. Chiar dacă agenţii infecţioşi, cum ar fi viruşi, bacterii şi ciuperci au fost mult timp suspectate, nici una nu a fost dovedită ca fiind cauza. Cauza artritei reumatoide este un domeniu de cercetare foarte activ la nivel mondial. Se crede că tendinţa de a dezvolta artrită reumatoidă poate fi moştenită genetic (Ereditar). Anumite gene au fost identificate că cresc riscul de artrită reumatoidă. De asemenea, este suspectat faptul că anumite infecţii sau factori de mediul ar putea declanşa activarea sistemului imunitar la persoanele sensibile. Acest sistem imunitar greşit direcţionat atacă ţesuturile propriului organism. Acest lucru duce la inflamaţia articulaţiilor şi, uneori, a diferitelor organe ale corpului, cum ar fi plămânii sau ochii.


  Nu se ştie ce anume declanşează debutul artritei reumatoide. Indiferent de declanşatorul exact, rezultatul este un sistem imunitar, care este orientat să promoveze inflamaţia la nivelul articulaţiilor şi, ocazional, la nivelul altor ţesuturi ale corpului. Celulele sistemului imunitar, numite limfocite, sunt activate, iar mesagerii chimici (citokine, cum ar fi factorul de necroză tumorală / TNF, interleukin-1/IL-1 şi interleukin-6/IL-6) sunt exprimate în zonele inflamate.
  Factorii de mediu, de asemenea, par să joace un rol în producerea artritei reumatoide. De exemplu, oamenii de ştiinţă au raportat că tutunul, expunerea la minerale de siliciu şi boala cronică parodontală, toate cresc riscul de a dezvolta artrită reumatoidă.


  Care sunt simptomele şi semnele artritei reumatoide?


  Aceste simptome ale artritei reumatoide vin şi se duc, în funcţie de gradul de inflamaţie a ţesutului. Când ţesuturile corpului sunt inflamate, boala este activă. Atunci când dispare inflamaţia ţesutului, boala este inactivă (în remisiune). Remisiunile pot apare spontan sau la tratament şi pot dura săptămâni, luni, sau ani. În timpul remisiunii, simptomele bolii dispar, iar oamenii se simt în general bine. Când boala devine activă din nou (recădere), simptomele revin. Revenirea activităţii bolii şi a simptomelor se numeşte episod acut. Cursul artritei reumatoide variază între indivizii afectaţi, totodată şi perioadele de inflamare şi remisiune sunt tipice.


  Atunci când boala este activă, simptomele pot include oboseală, lipsa energiei, lipsa poftei de mâncare, febră, dureri musculare şi articulare şi rigiditate. Durerile musculare şi rigiditatea articulaţiilor sunt de obicei cele mai notabile dimineaţa şi după perioade de inactivitate. Artrita este frecventă în timpul episoadelor acute de boală. De asemenea, în perioadele de boală, articulaţiile devin frecvent roşii, umflate, dureroase, şi firave. Acest lucru se întâmplă deoarece ţesutul extern al articulaţiei (sinovial) se inflamează, rezultând în producerea de lichid excesiv în articulaţie (lichidul sinovial). Sinoviala, de asemenea, se îngroaşă cu inflamaţie (sinovita).


  Artrita reumatoidă inflamează, de obicei, mai multe articulaţii într-un model simetric (ambele părţi ale corpului afectat). Simptomele timpurii pot fi subtile. Articulaţiile mici ale ambelor mâini şi încheieturile sunt adesea implicate.
  Simptomele în mâinile cu artrită reumatoidă includ dificultate în activităţi simple de zi cu zi, cum ar fi apăsarea mânerului de la uşi şi deschiderea borcanelor. Articulaţiile mici de la picioare sunt de asemenea frecvent implicate, ceea ce poate duce la mersul pe jos dureros, în special dimineaţa, după ridicarea din pat. Ocazional, numai o articulaţie este inflamată. Atunci când doar o articulaţie este implicată, artrita poate imita inflamarea articulaţiilor cauzată de alte forme de artrită, cum ar fi guta sau infecţiile articulaţiilor. Inflamaţia cronică poate cauza leziuni ale ţesuturilor organismului, inclusiv cartilagii şi oase. Acest lucru duce la o pierdere de cartilaj şi la eroziuni şi slăbiciune a oaselor, precum şi a muşchilor, care conduce la deformarea articulaţiei, distrugerea şi pierderea funcţiei. Rareori, artrita reumatoidă poate afecta chiar şi articulaţia care este responsabilă pentru întinderea corzilor vocale pentru a schimba tonul vocii, articulaţia cricoaritenoidă. Când această articulaţie este inflamată, poate provoca răguşeala vocii. Simptomele la copii cu artrită reumatoidă includ şchiopătat, iritabilitate, plâns, şi inapetenţă.

  Care sunt complicaţiile bolii reumatoide?


  Deoarece artrita reumatoidă este o boală sistemică, inflamarea s-a poate afecta organe şi zone ale corpului, altele decât articulaţiile. Inflamaţia glandelor ochilor şi gurii pot cauza uscăciunea acestor zone şi este menţionată ca sindromul Sjögren. Uscăciunea
  ochilor poate duce la abraziunea corneei. Inflamaţia porţiunilor albe ale ochilor (sclerae) este menţionată ca sclerită şi poate fi foarte periculoasă pentru ochi. Inflamaţia reumatoidă a mucoasei pulmonare (pleurita) provoacă dureri în piept la respiraţia profundă, dificultăţi de respiraţie sau tuse. Ţesutul pulmonar în sine poate deveni, de asemenea inflamat, abraziv şi, uneori, în plămâni se dezvoltă noduli ai inflamaţiei (noduli reumatoizi). Inflamaţia ţesutului (pericardul) care înveleşte inima, numit pericardită, poate provoca o durere în piept, care de obicei prezintă schimbări în intensitate atunci când vă întindeţi sau când vă aplecaţi în faţă.

  Artrita reumatoidă este asociată cu creşterea riscului de atac de cord. Boala reumatoidă poate reduce numărul de celule roşii din sânge (anemie) şi a celulelor albe din sânge. Scăderea numărului de celule albe poate fi asociată cu o splină mărită (denumit sindrom Felty) şi poate creşte riscul de infecţii. Riscul de cancer al glandei limfatice (limfom) este mai mare la pacienţii cu artrită reumatoidă, în special la cei cu inflamaţie articulară activă. Nodulii fermi sub piele (noduli reumatoizi) pot apare în jurul coatelor şi degetelor în cazul în care există o presiune frecventă. Chiar dacă aceşti noduli, de obicei, nu determină simptome, ocazional se pot infecta. Nervii pot fi prinşi între încheieturi provocând sindromul de tunel carpian. O complicaţie rară, gravă, de obicei în cazul bolii reumatoide de lungă durată, este inflamarea vaselor de sânge (vasculita). Vasculita poate afecta alimentarea cu sânge a ţesuturilor şi poate duce la moartea ţesutului (necroză). Acest lucru este cel mai frecvent vizibil, iniţial, ca mici suprafeţe negre în jurul unghiilor sau ulcere la picioare.

  Cum este diagnosticată artrita reumatoidă?


  Nu există nici un test pentru diagnosticarea singular artritei reumatoide. În schimb, artrita reumatoidă este diagnosticată pe baza unei combinaţii de formă a articulaţiilor implicate, rigiditate caracteristică a articulaţiei dimineaţa, prezenţa factorului reumatoid în sânge şi a anticorpului citrulina, precum şi observarea nodulilor reumatoizi şi modificări radiografice (la testarea cu raze X).
  Primul pas în diagnosticul de artrită reumatoidă este o întâlnire între medic şi pacient. Medicul trece în revistă istoricul simptomelor, examinează articulaţiile pentru inflamaţie, sensibilitate, tumefacţie şi deformare, pielea pentru noduli reumatoizi (umflături ferme sub piele, cel mai frecvent de-a lungul coatelor sau degetelor), precum şi alte părţi ale
  corpului pentru inflamaţie. Anumite teste de sânge şi radiografii sunt efectuate frecvent. Diagnosticul se va baza pe modelul de simptome, distribuţie a articulaţiilor inflamate, precum şi concluziile testelor de sânge şi a radiografiilor. Pot fi necesare mai multe vizite înainte ca medicul să poată fi sigur de diagnostic. Un medic cu pregătire specială în artrita si boli conexe se numeşte reumatolog.


  Distribuţia inflamaţiei articulare este importantă pentru medic în stabilirea unui diagnostic. În artrita reumatoidă, articulaţiile mici ale mâinilor, încheieturilor, picioarelor, şi genunchilor se inflamează de obicei într-o distribuţie simetrică (afectând ambele părţi ale corpului). Atunci când doar una sau două articulaţii sunt inflamate, diagnosticul de artrită reumatoidă devine mai dificil. Medicul poate efectua, apoi alte teste pentru a exclude artrita din cauza unei infecţii sau gută. Detectarea nodulilor reumatoizi (descris mai sus), cel mai frecvent în jurul coatelor şi degetelor, poate sugera diagnosticul.


  Anticorpii anormali pot fi găsiţi în sângele persoanelor cu artrită reumatoidă. Un anticorp numit "factor reumatoid" (RF) poate fi găsit la 80 % dintre pacienţii cu artrită reumatoidă. Pacienţii care simt că au artrită reumatoidă şi nu ies pozitiv la testarea factorului reumatoid, sunt menţionaţi ca având "artrită reumatoidă seronegativă".


  Anticorpul citrulina (de asemenea, menţionat ca anticorp anticitrulin, anticorp citrulinat peptidic anticiclic şi anti-CCP) este prezent la majoritatea persoanelor cu artrită reumatoidă. Este util în diagnosticul artritei reumatoide atunci când se evaluează cazuri de inflamaţii articulare inexplicabile. Un test pentru anticorpii citrulină este cel mai util în detectarea artritei inflamatorii nediagnosticate atunci când la testul tradiţional de sânge pentru artrita reumatoidă, factorul reumatoid nu este prezent. Anticorpii citrulină nu a reprezentat etapele anterioare ale artritei reumatoide în acest cadru. Un alt anticorp numit "anticorp antinuclear" (ANA) este, de asemenea, frecvent întâlnit la persoanele cu artrită reumatoidă.


  Un test de sânge numit ritmul de sedimentare este o determinare a cât de rapid cad celulele roşii din sânge pe fundul unui tub de testare. Viteza de sedimentare este utilizată ca o determinare brută a inflamaţiei articulaţiilor. Viteza de sedimentare este de obicei mai mare în timpul
  episoadelor acute de boală şi mai lentă în timpul remisiunilor. Un alt test de sânge, care este utilizat pentru a măsura gradul de inflamaţie din organism este proteina C-reactivă. Testele de sânge pot dezvălui, de asemenea, anemia, deoarece anemia este comună în
  artrita reumatoidă, în special din cauza inflamaţiei cronice.


  Testele factorul reumatoid, ANA, ritmul de sedimentare şi proteina C-reactivă ​​pot apare, de asemenea, în alte afecţiuni sistemice autoimune anormale şi inflamatorii. De aceea, doar anomaliile din aceste teste de sânge nu sunt suficiente pentru un diagnostica cu certitudine artrita reumatoidă
  Radiografiile articulare pot fi normale sau pot doar să demonstreze inflamarea ţesuturilor moi la începutul bolii. Pe măsură ce boala progresează, radiografiile pot dezvălui eroziuni osoase specifice artritei reumatoide în articulaţii. Radiografiile articulaţiilor pot fi, de asemenea, de ajutor în monitorizarea progresiei bolii şi în deteriorarea articulaţiei în timp.

  Scanarea osoasă, o procedură folosind o cantitate mică de
  substanţă radioactivă, poate fi, de asemenea, folosită pentru a demonstra inflamarea
  articulaţiilor. Scanarea MRI poate fi, de asemenea, utilizată pentru a demonstra leziunile din articulaţii. Colegiul American de Reumatologie a dezvoltat un sistem de
  clasificare a artritei reumatoide, care se bazează în principal pe imaginea articulaţiilor pe radiografii. Acest sistem ajută profesioniştii din domeniul medical să clasifice severitatea artritei reumatoide cu privire la cartilaj, ligamente şi os.


  Etapa I
  Nici o deteriorare observată pe radiografie, deşi pot exista semne de subţiere a oaselor;
  Etapa II
  Nici o dovadă radiologică de subţiere a oaselor în jurul articulaţiei, cu sau fără leziuni osoase uşoare;
  Posibile leziuni uşoare ale cartilagiului;
  Mobilitatea articulaţiei poate fi limitată; există deformări articulare observate;
  Atrofie musculară adiacentă;
  Posibile anomalii ale ţesuturilor moi din jurul articulaţiei.
  Etapa III
  Pe radiografie se observă dovezi de deteriorare a cartilajului şi osului şi subţierea oaselor în jurul articulaţiei;
  Deformări articulare, fără rigidizare permanentă sau fixare a articulaţiei;
  Atrofie musculară extinsă;
  Anomalii ale ţesuturilor moi din jurul articulaţiei sunt posibile.
  Etapa IV
  Pe radiografie, apar dovezi de leziune a cartilajului şi osului şi a osteoporozei în jurul articulaţiei;
  Deformări articulare cu fixare permanentă a articulaţiei (denumită în continuare anchiloză);
  Atrofie musculară extinsă;
  Posibile anomalii ale ţesuturilor moi din jurul articulaţiei.


  Reumatologii clasifică, de asemenea, starea funcţională a persoanelor cu artrită reumatoidă, după cum urmează:
  Clasa I: complet capabil să efectueze activităţi obişnuite ale vieţii de zi cu zi;
  Clasa II: posibilitatea de a efectua activităţi obişnuite de auto-îngrijire şi de muncă, dar limitat de activităţi în afara muncii (cum ar fi practicarea unui sport, treburi casnice);
  Clasa III: posibilitatea de a efectua activităţi uzuale de auto-îngrijire, dar limitat la locul de muncă şi alte activităţi;
  Clasa IV: limitat în capacitatea de a efectua activităţi uzuale de auto-îngrijire, la locul de muncă, precum şi alte activităţi.

  Medicul poate alege să efectueze o procedură de birou numită artrocenteză. În această procedură, un ac steril şi o seringă sunt folosite pentru a drena lichidul articular din articulaţie pentru studiul în laborator. Analiza lichidului articular în laborator poate ajuta la excluderea altor cauze ale artritei, cum ar fi infecţia şi guta. Artrocenteza poate fi, de asemenea, de ajutor în ameliorarea inflamaţiei şi durerii articulaţiilor.

   

   

Apasă aici pentru a merge în partea de sus a paginii

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de Velcu Elena, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

2009 © calivitavelcu.ro