Calivita 

 

 

 

 

Tratament Naturist Ciroza

 

  Produse naturale Calivita recomandate in ciroza:

   

  Ce este ciroza?

  Ciroza este o complica ţie a multor boli de ficat, care se caracterizează prin structura şi funcţia anormală a ficatului. Bolile care duc la ciroză facă acest lucru, deoarece acestea lezează şi ucide celulele hepatice, iar inflamaţia şi refacerea, care este asociată cu celulele hepatice moarte cauzează formarea ţesutului cicatrizat.

  Celulele hepatice, care nu mor se multiplică într-o încercare de a înlocui celulele care au murit. Acest lucru duce la grupuri de celule hepatice nou-formate (noduli de regenerare) în ţesutul cicatrizat. Există mai multe cauze ale cirozei; acestea includ substanţe chimice (cum ar fi alcoolul, grăsimile şi anumite medicamente), virusuri, metale toxice (cum ar fi fierul şi cuprul, care se acumulează în ficat, ca urmare a bolilor genetice), boli de ficat autoimune în care sistemul imunitar al organismului atacă ficatul.


  De ce produce probleme ciroza?


  Ficatul este un organ important în organism. Acesta îndeplineşte mai multe funcţii critice, dintre care două sunt producerea de substanţe cerute de organism, de exemplu, proteine ​​de coagulare, care sunt necesare pentru ca sângele să se coaguleze, şi eliminarea substanţelor toxice care pot fi dăunătoare pentru organism, de exemplu, medicamentele. Ficatul are, de asemenea, un rol important în reglarea administrării de glucoză (zahăr) şi lipide (grăsimi) corpului, pe care organismul le foloseşte drept combustibil. În scopul de a îndeplini aceste funcţii critice, celulele hepatice trebuie să funcţioneze în mod normal, iar acestea trebuie să aibă o relaţie intimă cu sângele, deoarece substanţele care sunt adăugate sau eliminate de către ficat sunt transportate la şi de la ficat prin sânge.
  Relaţia dintre ficat şi sânge este unică. Spre deosebire de cele mai multe organe din corp, doar o cantitate mică de sânge este furnizată ficatului prin artere.

  Cea mai mare parte a fluxului sangvin către ficat provine din venele intestinale când sângele se întoarce la inimă. Vena principală care returnează sângele din intestine este numită vena porta. În timp ce vena porta trece prin ficat, se răsfiră în vene din ce în ce mai mici şi mai mici. Cele mai mici vene (numite sinusoide, din cauza structurii lor unice) sunt în strânsă legătură cu celulele hepatice. De fapt, celulele hepatice se aliniază de-a lungul sinusoidelor. Această relaţie strânsă între celulele hepatice şi sângele din vena porta permite celulelor hepatice să elimine şi să adauge anumite substanţe din sânge. Odata ce sângele a trecut prin sinusoide, este colectat în vene din ce în ce mai mari şi mai mari, care formează în cele din urmă o singură venă, vena hepatică care întoarce sângele la inimă.


  În ciroză, relaţia dintre sânge şi celulele hepatice este distrusă. Chiar dacă celulele hepatice care supravieţuiesc sau sunt nou-formate pot fi în măsură să producă şi să îndepărteze substanţele din sânge, acestea nu au relaţia normală, intimă cu sângele, iar acest lucru interferează cu capacitatea celulelor hepatice de a adăuga sau elimina substanţe din sânge. În plus, cicatricele din cadrul ficatului cirotic împiedică fluxul de sânge prin ficat şi celulele hepatice. Ca urmare a obstrucţiei fluxului de sânge prin ficat, sângele "revine" în vena portă, iar presiunea din vena porta creşte, o afecţiune numită hipertensiune portală.
  Din cauza obstrucţie a fluxului şi presiunii ridicate în vena portă, sângele din vena porta caută alte vene, prin care să se întoarcă la inimă, venele cu presiuni mai mici care ocolesc ficatul. Din păcate, ficatul este în imposibilitatea de a adăuga sau elimina substanţe din sângele care-l ocoleşte. Este o combinaţie a numărului redus de celule hepatice, pierderea contactului normal dintre trecerea sângelui prin ficat şi celulele hepatice şi sângele care ocoleşte ficatul, care duce la multe dintre manifestările de ciroză.
  Un al doilea motiv pentru problemele cauzate de ciroză îl constituie perturbarea relaţiei dintre celulele hepatice şi canalele prin care trece bila. Bila este un lichid produs de celulele hepatice, care are două funcţii importante: ajută la digestie şi înlătură şi elimină substanţele toxice din organism.

  Bila, care este produsă de celulele hepatice este secretată în canale foarte mici care circulă între celulele hepatice situate de-a lungul sinusoidelor, numite canalicule. Canaliculele se varsă în tuburile mici, care apoi se unesc pentru a forma canale tot mai mari. În cele din urmă, toate conductele se combină într-o singură conductă care intră intestinul subţire. În acest fel, bila ajunge în intestin unde poate ajuta la digestia a alimentelor. În acelaşi timp, substanţele toxice conţinute în bilă intră în intestin şi apoi sunt eliminate prin scaun. La ciroză, canaliculele sunt anormali şi relaţia dintre celulele hepatice şi canalicule este distrusă, la fel ca relaţia dintre celulele hepatice şi sângele din sinusoide. Ca urmare, ficatul nu este capabil să elimine substanţele toxice în mod normal, şi se pot acumula în organism. Într-o mai mică măsură, digestia în intestin, este de asemenea redusă.


  Care sunt semnele şi simptomele cirozei?

  Pacienţii cu ciroză hepatică pot avea simptome şi semne de boală hepatică puţine sau deloc. Unele dintre aceste simptome pot fi nespecifice, adică nu sugerează faptul că ficatul este cauza lor. Unele dintre cele mai frecvente simptome şi semne de ciroză includ:
  · Îngălbenirea pielii (icter), ca urmare a acumulării de bilirubină în sânge;
  · Oboseala;
  · Slăbiciunea;
  · Pierderea poftei de mâncare;
  · Mâncărime;
  · Învineţirea uşoară de la producţia scăzută de factori de coagulare a sângelui de către ficatul bolnav.
  Pacienţii cu ciroză dezvoltă, de asemenea, simptome şi semne de complicaţii ale cirozei, care sunt discutate în continuare.


  Care sunt complicaţiile cirozei?

  Edemul şi ascita
  Pe măsură ce ciroza hepatică devine severă, sunt trimise semnalele la rinichi pentru a reţine sarea şi apa în organism. Excesul de sare şi apă se acumulează mai întâi în ţesutul de sub piele, la nivelul gleznelor şi picioarelor din cauza efectului gravitaţiei atunci când stăm în şezut sau în picioare. Această acumulare de lichid se numeşte edem sau edem coroziv. (Edemul coroziv se referă la faptul că apăsarea unui deget ferm pe o gleznă sau picior cu edem provoacă o scobitură în piele care persistă ceva timp după presare. Orice tip de presiune, cum ar fi de la banda elastică a unui ciorap, poate fi suficientă pentru a lăsa urmă). De multe ori, inflamarea este complicată la sfârşitul unei zile de stat în picioare sau şezut şi se poate diminua peste noapte, ca urmare a pierderii efectelor gravitaţiei atunci când staţi culcat. Pe măsură ce ciroza se agravează, iar reţinerea sării şi apei creşte, de asemenea, lichidul se poate acumula în cavitatea abdominală dintre peretele abdominal şi organele abdominale. Această acumulare de lichid (denumită ascită) provoacă umflarea abdomenului, disconfort abdominal şi creşterea în greutate.
  Peritonita bacteriană spontană (SBP)
  Lichidul din cavitatea abdominală (ascita) este locul perfect pentru bacterii să se dezvolte. În mod normal, cavitatea abdominală conţine o cantitate foarte mica de lichid care este capabil să reziste bine la infecţii, iar bacteriile care intră în abdomen (de obicei din intestin) sunt ucise sau îşi găsesc drumul prin vena portă şi la ficat unde sunt ucise. La ciroză, lichidul care se acumulează în abdomen nu este în măsură să reziste la infecţii în mod normal. În plus, mai multe bacterii îţi găsesc drumul de la intestin în ascită. De aceea, este probabil să apară infecţia abdomenului şi ascita care sunt menţionate ca peritonită bacteriană spontană sau SBP. SBP este o complicaţie ameninţătoare pentru viaţă. Unii pacienţi cu SBP nu au simptome, în timp ce alţii au febră, frisoane, dureri abdominale şi sensibilitate, diaree şi ascită agravantă.
  Sângerarea din varicele esofagiene
  În ficatul cirotic, ţesutul cicatrizat blochează întoarcerea fluxului de sânge de la intestine către inimă şi creşte presiunea în vena porta (hipertensiune portală). Atunci când presiunea în vena porta devine suficient de mare, aceasta determină sângele să ocolească ficatul prin vene cu presiune mai mică pentru a ajunge la inimă. Cele mai frecvente vene, prin care sângele ocoleşte ficatul sunt venele care căptuşesc partea inferioară a esofagului şi partea superioară a stomacului.
  Ca urmare a fluxului de sânge crescut şi creşterea presiunii, venele din esofagul inferior şi partea superioară a abdomenului se extind şi sunt menţionate ulterior ca varice esofagiene şi gastrice, cu cât presiunea portalului este mai mare, cu atât mai mari sunt varicele şi cu atât este mai probabil ca pacientul să sângereze din varice în esofag sau stomac.
  Sângerarea varicelor, este de obicei severă şi, fără tratament imediat, poate fi fatală. Simptomele de sângerare a varicelor includ vărsături cu sânge (voma poate fi sânge roşu amestecat cu cheaguri sau aspect de "zaţ de cafea", acesta din urmă ca urmare a efectului acidului asupra sângelui), scaun superficial, care este negru şi întârziat, din cauza modificărilor sângelui, deoarece trece prin intestin (melenă) şi ameţeli ortostatice sau leşin (cauzat de o scădere a tensiunii arteriale mai ales la ridicarea în picioare din poziţia culcat).
  Sângerarea, poate de asemenea să apară de la varicele care se formează în altă parte în intestine, de exemplu, în colon, dar acest lucru este rar. Din motive încă necunoscute, pacienţii spitalizaţi din cauza varicelor esofagiene sângerânde au un risc ridicat de a dezvolta peritonită bacteriană spontană.
  Encefalopatia hepatică
  Unele proteine din alimentele care scapă de digestie şi absorbţie sunt utilizate de bacteriile care în mod normal sunt prezente în intestin. În timp ce utilizează proteinele în scopuri proprii, bacteriile produc substanţe pe care le eliberează în intestin. Aceste substanţe, pot fi ulterior absorbit în organism. Unele dintre aceste substanţe, de exemplu amoniacul, pot avea efecte toxice asupra creierului. În mod obişnuit, aceste substanţe toxice sunt transportate din intestin în vena porta la ficat unde sunt eliminate din sânge şi detoxificate.
  Aşa cum s-a discutat anterior, atunci când ciroza este prezentă, celulele hepatice nu pot funcţiona în mod normal, fie pentru că acestea sunt deteriorate sau pentru că şi-au pierdut relaţia lor normală cu sângele. În plus, o parte din sângele din vena portă ocoleşte ficatul prin alte vene. Rezultatul acestor anomalii este ca substanţele toxice nu pot fi îndepărtate de către celulele hepatice, şi, în schimb, substanţele toxice se acumulează în sânge.
  Atunci când substanţele toxice se acumulează suficient în sânge, funcţia creierului este afectată, o afecţiune numită encefalopatie hepatică. Dormitul în timpul zilei, mai degrabă decât pe timp de noapte (inversarea modelului de somn normal) este printre cele mai timpurii simptome de encefalopatie hepatică. Alte simptome includ iritabilitate, incapacitatea de a se concentra sau de a efectua calcule, pierderi de memorie, confuzie sau niveluri reduse de conştiinţă. În cele din urmă, encefalopatie hepatică severă provoacă comă şi deces.
  Substanţele toxice, fac de asemenea creierul pacienţilor cu ciroză foarte sensibil la medicamente, care sunt în mod normal, filtrate şi detoxificate de ficat. Dozele multor medicamente, care în mod normal sunt detoxificate de ficat trebuie să fie reduse pentru a evita o acumulare toxică în ciroză, în special sedative şi medicamente care sunt folosite pentru a stimula somnul. Alternativ, se pot utiliza medicamente care nu trebuie să fie detoxificate sau eliminate din organism prin ficat, de exemplu, medicamente care sunt eliminate prin rinichi.
  Sindromul hepatorenal
  Pacienţii cu ciroză agravată pot dezvolta sindromul hepatorenal. Acest sindrom este o complicaţie gravă în care funcţia rinichilor este redusă. Aceasta este o problemă funcţională în rinichi, adică, nu există nici o afecţiune fizică la rinichi. În schimb, funcţia redusă se datorează modificărilor în modul în care sângele curge prin rinichi în sine. Sindromul hepatorenal este definit ca eşec progresiv al rinichilor de a elimina substanţele din sânge şi produce cantităţi adecvate de urină, chiar dacă alte funcţii importante ale rinichilor, cum ar fi reţinerea sării, sunt menţinute. Dacă funcţia hepatică se ameliorează sau un ficat sănătos este transplantat la un pacient cu sindrom hepatorenal, rinichii încep, de obicei, să lucreze în mod normal. Acest lucru sugerează faptul că funcţia redusă a rinichilor este rezultatul acumulării de substanţe toxice în sânge, atunci când ficatul cedează. Există două tipuri de sindrom hepatorenal. Un tip se produce treptat în luni. Altul apare rapid peste o săptămână sau două.
  Sindromul hepatopulmonar
  Rar, unii pacienţi cu ciroză avansată pot dezvolta sindromul hepatopulmonar. Aceşti pacienţi pot experimenta dificultăţi de respiraţie, deoarece anumiţi hormoni eliberaţi în ciroza avansată determină plămânii să funcţioneze anormal. Problema de bază în plămân este că prin vasele mici de sânge din plămâni curge insuficient sânge, care sunt în contact cu alveolele (sacii de aer) din plămâni. Sângele curge prin plămâni este deviat în jurul alveolelor şi nu poate prelua suficient oxigen din aerul din alveole. Ca urmare pacientul prezintă dificultăţi de respiraţie, în special la efort.
  Hipersplenismul
  În mod normal, splina acţionează ca un filtru pentru a elimina celulele roţii mai bătrâne din sânge, celulele albe din sânge, şi trombocitele (particule mici, care sunt importante pentru coagularea sângelui). Sângele care scurge din splină se alătură sângelui din vena porta de la intestine. Pe măsură ce presiunea din vena porta creşte la ciroză, ea blochează tot mai mult fluxul de sânge din splină. Sângele "se întoarce" şi se acumulează în splină, iar splina se umflă, o afecţiune menţionată ca splenomegalie. Uneori, splina este atât de umflată încât provoacă dureri abdominale.
  Pe măsură ce splina se măreşte, filtrează tot mai mult din celulele sângelui şi trombocite până ce numărul lor în sânge se reduce. Hipersplenismul este termenul folosit pentru a descrie această afecţiune, şi este asociat cu un număr scăzut de celule roşii din sânge (anemie), numărul mic de celule albe din sânge (leucopenie) şi / sau un număr scăzut de trombocite (trombocitopenie). Anemia poate determina slăbiciune, leucopenia poate duce la infecţii, iar trombocitopenia poate afecta coagularea sângelui şi duce la sângerări prelungite.
  Cancerul la ficat (carcinomul hepatocelular)
  Ciroza din orice cauza creşte riscul de cancer hepatic primar (carcinom hepatocelular). Primar se referă la faptul că tumora provine din ficat. Un cancer de ficat secundar este unul care provine din altă parte a organismului şi se răspândeşte (metastazează) la ficat.
  Cele mai frecvente simptome şi semne de cancer hepatic primar sunt dureri abdominale şi umflarea, mărirea ficatului, pierderea în greutate şi febra. În plus, cazurile de cancer de ficat pot produce şi elibera un număr de substanţe, inclusiv cele care provoacă o creştere a numărului de globule roşii din sânge (eritrocitoză), zahărului din sânge (hipoglicemie) şi calciului din sânge (hipercalcemie).

  Care sunt cauzele frecvente ale cirozei?


  · Alcoolul este o cauză foarte frecventă de ciroză, în special în lumea occidentală. Dezvoltarea cirozei depinde de cantitatea şi regularitatea consumului de alcool. Nivelurile ridicate cronice, ale consumului de alcool lezează celulele hepatice. Treizeci la suta din persoanele care beau zilnic cel puţin opt la şaisprezece uncii de lichior greu sau echivalent timp de cincisprezece ani sau mai mult va dezvolta ciroză. Alcoolul cauzează o serie de boli de ficat, de la ficat gras simplu şi fără complicaţii (steatoză), la mai complicatul ficat gras cu inflamaţie (steatoză hepatică sau hepatită alcoolică), la ciroză;


  · Boala ficatului gras nealcoolică (NAFLD) se referă la un spectru larg de boli de ficat, care, precum boala hepatică alcoolică, variază de la steatoză simplă, la steatohepatită nealcoolizată (NASH), la ciroză. Toate etapele de NAFLD au în comun acumularea de grăsime în celulele hepatice. Termenul nealcoolic este folosit, deoarece NAFLD apare la persoanele care nu consumă cantităţi excesive de alcool, dar, în multe privinţe, imaginea microscopică a NAFLD este similară cu ceea ce poate fi văzut în boli de ficat, care apar din cauza consumului excesiv de alcool. NAFLD este asociată cu o afecţiune numită rezistenţa la insulină, care, la rândul său, este asociată cu sindromul metabolic şi diabetul zaharat de tip 2. Obezitatea este cauza cea mai importantă a rezistenţei la insulină, sindromul metabolic şi diabet zaharat de tip 2. NAFLD este boala de ficat cea mai frecventă în Statele Unite şi este responsabilă pentru 24% din toate bolile de ficat. De fapt, numărul de ficaţi, care sunt transplantaţi pentru ciroza legată de NAFLD este în creştere. Oficialii din domeniul sănătăţii publice sunt îngrijorat de faptul că epidemia de obezitate actuală va creşte dramatic dezvoltarea de NAFLD şi ciroză în rândul populaţiei;


  · Ciroza criptogenică (ciroza produsă din cauze neidentificate) este un motiv frecvent pentru transplantul de ficat. Aceasta este numită ciroză criptogenică, deoarece de mulţi ani medicii nu au putut să explice de ce un procent dintre pacienţi au dezvoltat ciroză. Medicii cred acum că ciroza criptogenică se datorează NASH (steatohepatitei nealcoolizate) cauzate de obezitatea de lungă durată, diabet de tip 2 şi rezistenţa la insulină. Grăsimea în ficatul pacienţilor cu NASH se crede că dispare la debutul cirozei, iar acest lucru a făcut dificil pentru medici să facă legătura între NASH şi ciroza criptogenică pentru o lungă perioadă de timp. Un indiciu important că NASH duce la ciroza criptogenică este constatarea unei incidenţe ridicate a NASH în ficatul nou la pacienţii supuşi transplantului hepatic pentru ciroză criptogenică. În cele din urmă, un studiu din Franţa sugerează că pacienţii cu NASH au un risc similar de dezvoltare a cirozei cu pacienţii cu infecţie de lungă durată cu virusul hepatitei C. (A se vedea discuţia care urmează). Cu toate acestea, progresia spre ciroză de la NASH este considerată a fi lentă, iar diagnosticul de ciroză se face de obicei la pacienţii în vârstă de şaizeci.


  · Hepatita cronică virală este o afecţiune în care virusul hepatitei B sau hepatitei C infectează ficatul de ani de zile. Cei mai mulţi pacienţi cu hepatită virală nu vor dezvolta hepatită cronică şi ciroză. De exemplu, majoritatea pacienţilor infectaţi cu virusul hepatic A se recuperează complet în câteva săptămâni, fără a dezvolta infecţie cronică. În schimb, unii pacienţi infectaţi cu virusul hepatitei B şi cei mai mulţi pacienţi infectaţi cu virusul hepatitei C dezvoltă hepatită cronică, care, la rândul său, provoacă leziuni hepatice progresive şi duce la ciroză şi, uneori, cancer de ficat;


  · Tulburări moştenite (genetice), are ca efect acumularea de substanţe toxice în ficat, care duce la leziuni tisulare şi ciroză. Exemplele includ acumularea anormală de fier (hemocromatoză) sau de cupru (boala Wilson). În hemocromatoză, pacienţii moştenesc o tendinţă de a absorbi o cantitate excesivă de fier din alimente. În timp, acumularea de fier din diferite organe ale corpului produce ciroză, artrită, leziuni musculare ale inimii care duce la insuficienţă cardiacă şi disfuncţie testiculară cauzând pierderea apetitului sexual. Tratamentul are drept scop prevenirea leziunii organelor prin eliminarea fierului din organism prin intermediul flebotomiei (eliminarea sângelui). În boala Wilson, există o anomalie moştenită într-una din proteinele ​​care controlează nivelul cuprului în organism. În timp, cuprul se acumulează în ficat, ochi şi creier. În cazul în care afecţiunea nu este tratată la timp, apar ciroza, tremurul, tulburările psihiatrice şi alte dificultăţi neurologice. Tratamentul se face cu medicamente pe cale orală care creşte cantitatea de cupru eliminat din organism prin urină.


  · Ciroza biliară primară (PBC) este o boală a ficatului cauzată de o anomalie a sistemului imunitar, care se găseşte în special la femei. Imunitatea anormală în PBC cauzează inflamaţia cronică şi distrugerea ductelor biliare mici din ficat. Canalele biliare sunt pasaje din ficat prin care bila circulă la nivelul intestinului. Bila este un lichid produs de ficat care conţine substanţe necesare pentru digestia şi absorbţia grăsimii din intestin, precum şi alţi compuşi care sunt produşi secundari, cum ar fi pigmentul bilirubină. (Bilirubina este produsă de distrugerea hemoglobinei din celulele roşii bătrâne din sânge). Împreună cu vezica biliară, canalele biliare alcătuiesc tractul biliar. În PBC, distrugerea ductelor biliare mici blochează fluxul normal al bilei în intestin. Pe măsură ce inflamaţia continuă să distrugă mai multe dintre canalele biliare, se extinde totodată pentru a distruge celulele hepatice din apropiere. Pe măsură ce are loc distrugerea hepatocitelor, ţesutul cicatrizat (fibroză) se răspândeşte în zonele distruse. Efectele combinate ale inflamaţiei progresive, cicatricelor şi efectele toxice ale deşeurilor culminează în ciroză;


  · Colangita primară sclerozantă (PSC) este o boală mai puţin frecvent găsită la pacienţii cu colită ulcerativă. În PSC, conductele biliare mari din afara ficatului devin inflamate, îngustate şi obstrucţionate. Obstrucţia fluxului bilei duce la infecţii ale căilor biliare şi icter şi în cele din urmă provoacă ciroză. La unii pacienţi, leziunile ductelor biliare (de obicei, ca urmare a chirurgiei), poate provoca de asemenea obstrucţie şi ciroză hepatică;
  · Hepatita autoimună este o boală a ficatului cauzată de o anomalie a sistemului imunitar, care se găseşte mai frecvent la femei. Activitatea imunitară anormală în hepatita autoimună cauzează inflamaţie progresivă şi distrugerea celulelor hepatice (hepatocite), ducând în final la ciroză;


  · Copii se pot naşte fără ductele biliare (atrezie biliară) şi în cele din urmă dezvoltă ciroză. Alţi copii se nasc fără enzimele vitale pentru controlul zaharurilor, care duce la acumularea de zaharuri şi ciroză. În cazuri rare, lipsa unei enzime specifice poate provoca ciroză şi cicatrizarea plămânilor (deficienţa alfa 1 antitripsinei);
  · Cauzele mai puţin frecvente de ciroză includ reacţii neobişnuite la unele medicamente şi expunere prelungită la toxine, precum şi insuficienţa cardiacă cronică (ciroza cardiacă). În anumite părţi ale lumii (în special Africa de Nord), infecţia ficatului, cu un parazit (schistosomiasis) este cea mai frecventă cauză a bolii hepatice şi cirozei.


  Cum este diagnosticată şi evaluată ciroza?

  Cel mai bun test unic pentru diagnosticarea cirozei este biopsia din ficat. Cu toate acestea, biopsiile hepatice prezintă un mic risc de complicaţii grave şi, prin urmare, de multe ori biopsia este rezervată pentru acei pacienţi la care diagnosticul tipului bolii de ficat sau prezenţa cirozei nu este clară. Posibilitatea existenţei cirozei poată fi indicată de istoricul familial, examenul fizic sau testele de rutină. În cazul în care ciroza este prezentă, pot fi utilizate alte teste pentru a determina severitatea cirozei şi prezenţa complicaţiilor. De asemenea, testele pot fi folosite pentru a diagnostica boala de bază, care este cauza cirozei. În continuare sunt prezentate câteva exemple ale modului în care medicii descoperă, stabileşte şi evaluează ciroza:
  · În istoricul unui pacient, medicul poate descoperi o istorie al consumului excesiv şi prelungit de alcool, antecedente de abuz de droguri intravenoase, sau antecedente de hepatită. Aceste porţiuni de informaţii sugerează posibilitatea bolii hepatice şi a cirozei;
  · Pacienţii care sunt cunoscuţi a avea hepatite virale cronice B sau C au o probabilitate mai mare de a avea ciroză;
  · Unii pacienţi cu ciroză au ficatul şi / sau splina mărite. Un medic poate simţi (palpa) de multe ori marginea inferioară a unui ficat mărit sub coastele din partea dreaptă şi să simtă vârful splinei mărită sub coastele din stânga. Un ficat cirotic, de asemenea, se simte mai ferm şi mai neregulat decât un ficat normal;
  · Unii pacienţi cu ciroză, în special ciroză alcoolică, prezintă mici semne roşii în formă de păianjen (telangiectazii) pe piele, în special pe piept, care sunt formate din vase de sânge mărite, radiante. Totuşi, aceste telangiectazii de păianjen, pot fi observate de asemenea, şi la persoanele fără boli de ficat;
  · Icterul (gălbeneala pielii şi a albului ochilor din cauza bilirubinei crescute în sânge) este comună în rândul pacienţilor cu ciroză, dar icterul poate apărea la pacienţii cu boli hepatice, fără ciroză şi alte condiţii, cum ar fi hemoliza (scăderea excesivă a celulelor roşii din sânge);
  · Umflarea abdomenului (ascită) şi / sau a extremităţilor inferioare (edem) datorită retenţiei de fluide este comună în rândul pacienţilor cu ciroză, deşi alte boli le poate provoca frecvent, de exemplu insuficienţa cardiacă congestivă;
  · Pacienţii cu depozite anormale de cupru în ochi sau anumite tipuri de boli neurologice, pot avea boala Wilson, o boală genetică în care apare gestionarea anormală şi acumularea de cupru în tot corpul, inclusiv ficat, care poate duce la ciroză;
  · Varice esofagiene pot fi găsite în mod neaşteptat în timpul endoscopiei superioare (OUG), iar acestea indică serios ciroza;
  · Tomografia computerizată (CT sau CAT) sau ecografia cu rezonanţă magnetică (MRI) şi examinările cu ultrasunete ale abdomenului efectuate pentru alte cauze decât evaluarea posibilităţii existenţei bolilor de ficat pot detecta pe neaşteptate un ficat mărit, un ficat nodular anormal, o splină mărită şi lichid în abdomen care sugerează ciroză;
  · Ciroza avansată conduce la scăderea nivelului de albumină din sânge şi scăderea elementelor de coagulare a sângelui din cauza pierderii capacităţii ficatului de a produce aceste proteine. Astfel, nivelurile reduse de albumină din sânge sau sângerarea anormală indică ciroză;
  · Creşterea excesivă a enzimelor ficatului în sânge (precum ALT şi AST) care în general se determină la examenul anual de rutină indică inflamarea sau lezarea ficatului din multe cauze inclusiv ciroza;
  · Pacienţii cu niveluri crescute de fier în sânge pot avea hemocromatoză, o boală genetică a ficatului în care, fierul este anormal reţinut şicare conduce la ciroză;
  · Auto-anticorpii (anticorp anti nuclear, anticorpul anti muşchi neted şi anticorpul anti mitocondrial) sunt detectaţi uneori în sânge şi pot reprezenta cheia către identificarea prezenţei hepatitei autoimune sau cirozei biliare primare, ambele pot conduce la ciroză;
  · Cancerul de ficat (carcinomul hepatocelular) poate fi detectat prin scanări CT şi MRI sau ultrasunete. Cel mai frecvent, cancerul de ficat se dezvoltă la persoanele care au deja ciroză;
  · Dacă există o acumulare de fluid în abdomen, poate fi extrasă o probă de fluid folosind un ac lung. Apoi, fluidul poate fi examinat şi testat. Rezultatele testului pot indica prezenţa cirozei ca şi cauză a fluidului.

  Produse naturale Calivita recomandate in ciroza:

   

Apasă aici pentru a merge în partea de sus a paginii

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de Velcu Elena, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

2009 © calivitavelcu.ro