Calivita 

 

 

 

 

Tratament Naturist Lupus Eritematos

 

  Tratament Naturist Lupus Eritematos

  Produsele Calivita recomandate ca tratament pentru afectiunea Lupus Eritematos :

   

  Informaţii despre lupus eritematos sistemic


  •  Lupus eritematos sistemic este o boală autoimună.
  •  Lupus eritematos sistemic se caracterizează prin producerea de anticorpi neobişnuiţi în sânge.
  •  Lupus eritematos sistemic este de opt ori mai frecvent la femei decât la bărbați.
  •  Nu se cunoaşte ce cauzează lupus eritematos sistemic, dar ereditatea, virușii, lumina ultravioletă și medicamentele pot juca un anumit rol în apariţia bolii.
  •  Până la 10% dintre persoanele cu lupus izolat la nivelul pielii vor dezvolta o formă sistemică de lupus.
  •  Unsprezece criterii ajută medicii să diagnosticheze lupusul eritematos sistemic.
  •  Tratamentul pentru lupus eritematos sistemic este îndreptat spre scăderea inflamației și/sau nivelul activităţii autoimune.
  •  Persoanele cu lupus eritematos sistemic pot preveni "erupţiile" bolii prin evitarea expunerii la soare și prin a nu întrerupe brusc tratamentul medicamentos și monitorizarea stării lor.

  Ce este lupusul eritematos sistemic? Care sunt tipurile de lupus?


  Lupusul este o boală autoimună caracterizată prin inflamaţia acută şi cronică a diferitelor ţesuturi din corp. Bolile autoimune sunt bolile care apar atunci când ţesuturile organismului sunt atacate de propriul sistem imunitar. Sistemul imunitar este un sistem complex din cadrul corpului, care este proiectat pentru a lupta împotriva agenților infecțioși, cum ar fi bacteriile şi microbii. Unul dintre modurile în care sistemul imunitar luptă împotriva infecţiilor este prin producerea de anticorpi care se leagă de microbi. Persoanele cu lupus produc anticorpi anormali care atacă țesuturile corpului în loc de a ataca agenții străini infecțioși. Acești anticorpi sunt menţionaţi ca autoanticorpi.


  Deoarece anticorpii și celulele care cauzează inflamaţia pot afecta țesuturile oriunde în organism, lupusul are potențialul de a afecta o varietate de zone. Uneori, lupusul poate cauza boli de piele, de inimă, de plămânii, de rinichii, de articulațiile și/sau boli ale sistemului nervos. Atunci când numai pielea este implicată, boala se numeşte dermatită lupus sau lupus eritematos cutanat. O formă de dermatită lupus, care poate fi izolată la piele, fără boli interne, este numită lupus discoid. Atunci când organele interne sunt implicate, afecţiunea este menționată ca lupus eritematos sistemic.
  Atât lupusul discoid, cât și lupusul sistemic, sunt mai frecvente la femei decât la bărbați (de aproximativ opt ori). Boala poate afecta toate vârstele, dar cel mai frecvent începe la vârsta cuprinsă între 20-45 de ani. Statisticile spun că lupusul este ceva mai frecvent în rândul afroamericanilor și oamenilor de origine chineză și japoneză.

  Care sunt cauzele de lupus eritematos sistemic? Lupusul este ereditar?


  Motivul exact pentru autoimunitatea anormală care cauzează lupusul nu este cunoscut. Genele moştenite, virușii, lumina ultravioletă şi anumite medicamente pot juca un anumit rol în apariţia bolii.
  Factorii genetici cresc tendința de a dezvolta boli autoimune, cum ar fi lupusul, artrita reumatoidă şi bolile autoimune tiroidiene, și sunt mai frecvente în rândul rudelor persoanelor cu lupus decât în rândul populației generale. Unii oameni de ştiinţă cred că sistemul imunitar al persoanelor care suferă de lupus este stimulat mai ușor de factorii externi precum: viruşi şi lumina ultravioletă. Uneori, simptomele de lupus pot fi grăbite sau agravate chiar şi de o perioadă scurtă de expunere la soare.


  De asemenea, este cunoscut faptul că unele femei cu lupus eritematos sistemic pot experimenta agravarea simptomelor înainte de ciclurile menstruale. Acest fenomen, împreună cu predominanța de lupus eritematos sistemic la sexul feminin, sugerează că hormonii feminini joacă un rol important în manifestarea bolii. Această relație hormonală este un domeniu de studiu în curs de desfăşurare de către oamenii de știință.
  Cercetările au demonstrat că incapacitatea unei enzime-cheie de a elimina celulele moarte poate contribui la dezvoltarea lupusului eritematos sistemic. Enzima DNase1 elimină, în mod normal, ceea ce se numește "gunoiul ADN " şi alte resturi celulare descompunându-le în fragmente mici pentru a fi eliminate mai uşor. Cercetătorii au oprit gena DNase1 la şoareci. Şoarecii păreau a fi sănătoşi la naştere, dar după șase, opt luni, majoritatea şoarecilor fără DNase1 au arătat semne de lupus eritematos sistemic. Astfel, o mutaţie genetică într-o genă care ar putea perturba eliminarea de deșeuri celulare poate fi implicată în inițierea lupusului eritematos sistemic.

  Ce este lupusul indus de medicamente?


  Zeci de medicamente au fost raportate că au declanșat lupus eritematos sistemic. Cu toate acestea, mai mult de 90% din cazurile de "lupus indus de medicamente" apar ca un efect secundar al medicamentelor care conţin următoarele șase ingrediente: hidralazina - este folosită pentru tratarea hipertensiunii arteriale; chinidina (sulfat de chinidină) și procainamida - sunt folosite pentru ritmurile cardiace anormale; fenitoina - este folosita pentru epilepsie; izoniazida - este folosită pentru tuberculoză; și d-penicilamina – este folosită pentru artrita reumatoidă. Medicamentele care conţin aceste ingrediente stimulează sistemul imunitar și pot provoca lupus eritematos sistemic. Din fericire, lupusul indus de medicamente este rar (reprezentând mai puțin de 5% din toate cazurile de lupus eritematos sistemic) și, de obicei, dispare atunci când se întrerupe administrarea medicamentelor.

  Care sunt simptomele și semnele de lupus?


  Persoanele cu lupus eritematos sistemic pot dezvolta diferite combinații de simptome și sunt implicate mai multe organe. Simptomele obişnuite includ: oboseală, febră, pierderea poftei de mâncare, dureri musculare, căderea părului (alopecie), artrită, ulcere la gură şi nas, erupții cutanate faciale, sensibilitate neobișnuită la lumina soarelui (fotosensibilitate), inflamație la nivelul mucoasei care înconjoară plămânii (pleurita) şi inima (pericardita) și circulație deficitară în degetele de la mâini şi picioare când sunt expuse la frig (fenomenul Raynaud). Şi complicaţiile organelor implicate pot duce la simptome care depind de organul afectat și de severitatea bolii.


  Manifestările cutanate sunt frecvente în cazul lupusului și pot duce, uneori, la cicatrici.  Lupusul discoid implică, de obicei, numai pielea. Erupțiile cutanate cauzate de lupus discoid apar adesea pe faţă şi pe scalp. Ele sunt, de obicei, de culoarea roșie. Erupțiile cutanate cauzate de lupus discoid sunt, de obicei nedureroase și nu provoacă mâncărime, dar cicatricile pot cauza pierderea permanentă a părului (alopecie). În timp, între 5% -10% dintre oamenii care suferă de lupus discoid pot dezvolta lupus eritematos sistemic.
  Peste jumătate dintre persoanele cu lupus eritematos sistemic dezvoltă o erupție facială roșie caracteristică, deasupra nasului.

  Datorită formei sale, este frecvent menționată ca "erupții cutanate de tip fluture". Erupția cutanată este nedureroasă şi nu provoacă mâncărime. Erupțiile cutanate faciale, împreună cu inflamația în alte organe, pot fi grăbite sau agravate de expunerea la lumina soarelui, o afecțiune numită fotosensibilitate. Această fotosensibilitate poate fi însoțită de o agravare a inflamației.
  De obicei, cu tratament, această erupție se poate vindeca fără a lăsa cicatrici permanente.


  Cele mai multe persoane cu lupus eritematos sistemic vor dezvolta artrită în cursul bolii lor. Artrita în lupus eritematos sistemic implică frecvent dureri, inflamări, rigiditate şi chiar deformări articulare la nivelul mâinilor, încheieturilor și picioarelor. Uneori, artrita lupus eritematos sistemic poate mina artrita reumatoidă (o altă boala autoimună).
  Inflamația unui organ poate apărea în creier, în ficat şi în rinichi. Celulele albe din sânge și factorii de coagulare ai sângelui, de asemenea, pot fi scăzuţi în mod caracteristic cu lupus eritematos sistemic, iar aceste afecţiuni sunt cunoscut sub numele de leucopenie (leucopenie) și, respectiv, trombocitopenie. Leucopenia poate crește riscul de infecții, iar trombocitopenia poate crește riscul de sângerare.


  Inflamarea muşchilor (miozita) poate cauza dureri musculare și slăbiciune. Acest lucru poate duce la creşteri ale nivelurilor enzimelor musculare din sânge.
  Inflamația vaselor de sânge (vasculită) care furnizează oxigen la ţesuturi poate provoca leziuni la un nerv, la piele sau la un organ intern. Vasele de sânge sunt compuse din artere care transportă sânge bogat în oxigen la ţesuturile corpului și vene care transportă sângele sărac în oxigen de la ţesuturi la plămâni. Vasculita este caracterizată prin inflamaţie cu leziuni ale pereţilor vaselor de sânge. Leziunile blochează circulația sângelui prin vasele de sânge și pot provoca leziuni la ţesuturile care sunt alimentate cu oxigen de către aceste vase de sânge.


  Inflamaţia mucoasei plămânilor (pleurita) şi a inimii (pericardita) poate provoca o durere ascuţită în piept. Durerea de piept este agravată de tuse, de respirația profundă și de anumite modificări în poziția corpului. Muşchiul inimii, în sine, poate deveni câteodată inflamat (cardita).
  De asemenea, s-a demonstrat că femeile tinere cu lupus eritematos sistemic au un risc crescut de atacuri de cord din cauza bolii coronariene.
  Inflamarea rinichilor din cauza  bolii lupus eritematos sistemic poate cauza scurgeri de proteine ​​prin urină, retenţie de lichide, hipertensiune arterială, chiar şi insuficienţă renală. Acest lucru poate duce la oboseală şi umflarea picioarelor. Dacă suferit de insuficienţă renală, sunt necesare aparate pentru a curăţa sângele de deşeurile acumulate printr-un proces numit dializă.
  Implicarea creierului poate determina modificări de personalitate, tulburări de gândire (psihoză), convulsii şi comă. Deteriorarea nervilor poate provoca o senzație de amorțeală, furnicături și slăbiciune în părțile corpului sau în extremităţile care sunt implicate. Implicarea creierului este menționată ca lupus cerebritis.
  Multe persoane cu lupusul eritematos sistemic au pierderi de păr (alopecie). Adesea, acest lucru se întâmplă simultan cu o creștere a activității bolii lor. Pierderea părului poate fi neuniformă sau difuză.


  Unele persoane cu lupusul eritematos sistemic suferă şi de fenomenul Raynaud. În această afecţiune, alimentarea cu sânge a degetelor de la mâini şi de la picioare devine compromisă în urma expunerii la frig, producând decolorare, albire, durere și amorțeală la nivelul degetelor expuse.
  Alte afecţiuni care pot însoți lupusul includ: fibromialgie, boala coronariană, boli de inimă valvulare nonbacteriale, pancreatită, boli de esofag cu dificultate la înghițire (disfagie), boli de ficat (hepatită lupoidă) și infecții.

  Cum este diagnosticat lupus eritematos sistemic?


  Deoarece persoanele cu lupus eritematos sistemic pot avea o mare varietate de simptome şi combinaţii diferite organe implicate, nu există niciun singur test care să poată stabili diagnosticul de lupus sistemic. Pentru a ajuta doctorii să îmbunătăţească precizia diagnosticării de lupus eritematos sistemic, au fost stabilite 11 criterii de către Asociația Americană pentru Reumatism. Aceste 11 criterii sunt strâns legate de simptomele discutate mai sus. Unele persoane suspectate că au lupus eritematos sistemic pot să nu dezvolte suficiente criterii pentru un diagnostic clar. Alte persoane acumulează suficiente criteriile doar după luni sau ani de zile de observații. Atunci când o persoană are patru sau mai multe dintre aceste criterii, diagnosticul de lupus eritematos sistemic este puternic sugerat.
  În continuare sunt prezentate cele 11 criteriile folosite pentru diagnosticarea lupusului eritematos sistemic:
  •  Erupții cutanate pe faţă.
  •  Erupție discoidă pe piele (roșeață neuniform cu hiperpigmentare și hipopigmentare care poate provoca cicatrici).
  •  Fotosensibilitate (erupție pe piele ca o reacție la expunerea la lumina soarelui).
  •  Ulcer la mucoasă (răni spontane sau ulcere la mucoasa gurii, nasului sau gâtului).
  •  Artrită (două sau mai multe articulaţii umflate).
  •  Pleurită sau pericardită (inflamaţia ţesutului din jurul mucoasei inimii sau plămânilor, de obicei, asociată cu dureri de piept când respirați sau vă schimbaţi poziția corpului).
  •  Anomalii renale (cantităţi anormale de proteine în ​​urină sau bucăţi de elemente celulare) Notă: În cele din urmă, la pacienții cu boli de rinichi cauzate de lupus eritematos sistemic (nefrita lupus), poate fi necesară o biopsie pentru a defini că boala de rinichi este cauzată de lupus și pentru a determina stadiul bolii pentru a ghida în mod optim tratamentul. Biopsiile renale sunt adesea efectuate cu ac fin sub îndrumare radiologică, dar în anumite circumstanțe, se poate face o biopsie renală în timpul unei operaţii pe abdomen.
  •  Iritaţii cerebrale (manifestate prin convulsii și/sau psihoză, cunoscută şi sub numele de "lupus cerebritis").
  •  Numărul anomaliilor din sânge: număr scăzut de globule albe (WBC), numărul scăzut de globule roşii (RBC) sau numărul scăzut de trombocite la efectuarea unei hemograme).
  •  Tulburări imunologice (valorile anormale ale testelor imunologice includ: test de sânge negativ pentru sifilis, anticorpi anticardiolipinici sau anticoagulant lupic).
  •  Anticorpi antinucleari.
  Pe lângă aceste 11 criterii, şi alte teste pot fi de ajutor în evaluarea persoanelor cu lupus eritematos sistemic pentru a determina gradul de severitate şi de implicare a organelor. Acestea includ: analizele sangvine de rutină pentru a detecta inflamațiile, testele care verifică elementele chimice din sânge, analiza directă a fluidelor corporale interne și biopsiile ţesuturilor. Anomaliile în fluidele corpului și probele de ţesuturi (biopsia rinichilor, pielii și nervilor) pot sprijini diagnosticul de lupus eritematos sistemic.

  Ce poate face un pacient cu lupus pentru a preveni activitatea bolii?


  Lupusul eritematos sistemic este, fără îndoială, o boală gravă care implică numeroase organe. Cu toate acestea, este important de ştiut faptul că mulți oameni cu lupus eritematos sistemic duc o viaţă activă şi sănătoasă. Creșterile periodice ale activității bolii pot fi, de obicei, gestionate cu diferite medicamente. Deoarece lumina ultravioletă poate grăbi și agrava activitatea bolii, persoanele cu lupus sistemic ar trebui să evite expunerea la soare. Produsele de protecţie solară şi îmbrăcămintea care acoperă extremitățile pot fi de ajutor.
  Persoanele cu lupus eritematos sistemic au un risc crescut de infecții, în special dacă iau corticosteroizi sau medicamente imunosupresoare. De aceea, orice febră neașteptată ar trebui să fie raportată și evaluată.
  Cheia pentru gestionarea cu succes a lupusului eritematos sistemic este vizita regulată la medic, pentru a-i permite să monitorizeze simptomele şi activitatea bolii și să trateze efectele adverse.

  Cum poate afecta lupusul eritematos sistemic sarcina sau nou-născutul?


  Lupus din timpul sarcinii merită o atenţie deosebită pentru că prezintă provocări unice. Femeile gravide cu lupus eritematos sistemic sunt considerate "sarcini cu risc ridicat". Aceste sarcini necesită o monitorizare interactivă, de un reumatolog calificat, împreună cu un obstetrician expert în sarcinile cu risc ridicat. Femeile gravide care suferă de lupus eritematos sistemic necesită o observare atentă în timpul sarcinii, în timpul naşterii și după naştere.

  Asta include şi monitorizarea fătului de către obstetrician. Aceste femei pot avea un risc crescut de avorturi spontane și simptomele de lupus eritematos sistemic se pot manifesta în timpul sarcinii. Prezența anticorpilor fosfolipizi în sânge, cum ar fi anticorpii cardiolipini sau anticoagulantul lupic, poate identifica femeile cu risc de avorturi spontane. Anticorpii cardiolipini sunt asociaţi cu o tendință de coagulare a sângelui. Femeile cu lupus eritematos sistemic care au anticorpi cardiolipini sau anticoagulanţi lupus pot avea nevoie de medicamente care subţiază sângele în timpul sarcinii, pentru a preveni avorturile spontane. Alte tratamente includ folosirea de gamaglobuline intravenoase pentru femeile care au mai avut avorturi spontan şi pentru femeile care au un nivel scăzut de trombocite în sânge.


  Anticorpii lupus pot fi transferaţi de la mamă la făt şi pot provoca "lupus neonatal". Afecţiunea asta include reducerea numărului de globule roșii (anemie), a celulelor albe din sânge și a numărului de trombocite. Pot apărea problemele şi în sistemul electric al inimii copilului (bloc cardiac congenital). Ocazional, este necesar un stimulator cardiac pentru inima copilului. Lupusul neonatal și blocul cardiac congenital sunt mai frecvente la nou-născuţii aduşi pe lume de mame cu lupus eritematos sistemic care transportă anticorpii numiţi anti-Ro şi anti-La. (Medicul care se ocupă de sarcină trebuie înştiinţat dacă mama transportă aceşti anticorpi. Riscul de lupus neonatal este de 5%.) Lupusul neonatal, de obicei, dispare după vârsta de 6 luni, pe măsură ce anticorpii mamei sunt metabolizaţi încet de copil.

  Ce rezervă viitorul pentru persoanele cu lupus sistemic?


  În general, perspectivele pentru persoanele cu lupus sistemic se îmbunătățesc în fiecare deceniu, odată cu dezvoltarea testelor de monitorizare și a tratamentelor.
  Rolul sistemului imunitar în declanşarea bolilor este din ce în ce mai bine înțeles prin cercetare. Această cunoaștere va fi aplicată pentru a proiecta metode mai sigure şi mai eficiente de tratament. De exemplu, se evaluează revizuirea completă a sistemului imunitar al persoanelor cu tratamente extrem de agresive, care practic au eliminat temporar sistemul imunitar. Studiile actuale implică eradicarea imunitară cu sau fără înlocuirea celulelor, care poate restabili sistemul imunitar (transplantul de celule stem).
  Ar trebui remarcat faptul că persoanele cu lupus eritematos sistemic au un risc mai mare de a dezvolta cancer. Riscul de cancer este cel mai dramatic pentru leucemie și limfom, dar şi pentru cancerul de sân.


  Femeile cu lupus eritematos sistemic au un risc crescut de boli de inimă (boala arterelor coronare), conform unor rapoarte recente. Femeile cu lupus eritematos sistemic trebuie să fie evaluate și consiliate pentru a minimaliza factorii de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi colesterolul din sânge, renunţarea la fumat, hipertensiunea arterială şi obezitatea.
  DHEA a fost de ajutor în reducerea oboselii, în îmbunătăţirea gândirii, precum și în îmbunătățirea calității vieții la persoanele cu lupus eritematos sistemic. Cercetările recente indică faptul că DHEA îmbunătăţeşte şi stabilizează semnele şi simptomele de lupus eritematos sistemic.

   

Apasă aici pentru a merge în partea de sus a paginii

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de Velcu Elena, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

2009 © calivitavelcu.ro