Calivita 

 

 

 

Vitamine liposolubile: reactii adverse posibile

 

  Vitaminele solubile in grasimi sunt necesare pentru functiile de zi cu zi ale corpului. Acestea includ vitaminele A, D, E si K. Absorbite in intestinul subtire in globulele grase (cunoscute si sub numele de chilomicronilor), vitaminele sunt procesate de catre sistemul limfatic al intestinului subtire. Vitaminele sunt apoi absorbite in circulatie. Pe cat sunt de necesare aceste vitamine pentru starea generala de sanatate, excesul de vitamine solubile in grasimi poate duce la multe efecte secundare nedorite. In timp ce vitaminele solubile in apa sunt pur si simplu eliminate in mod natural daca nu sunt utilizate de catre organism, vitaminele liposolubile sunt stocate in tesuturile adipoase si in mai multe organe ale corpului. Odata ce vitaminele solubile in grasimi au fost depozitate, ele pot ramane acolo pentru perioade foarte lungi de timp. Supra-consumul cronic al unei vitamine solubile in grasime - si depozitarea ulterioara in organism - poate duce la o afectiune numita hipervitaminoza. Ce se intampla apoi, depinde de tipul de vitamina care a fost luata in exces.

  Vitamina A

  Vitamina A, cunoscuta si sub numele de retinol, ar trebui sa fie consumata cu moderatie. Suplimentele nu sunt, de obicei, necesare pentru cei care consuma o dieta normala. Adultii nu ar trebui sa aiba un aport de vitamina A mai mare de 3000 mcg.

  Efectele adverse care apar in organism atunci cand se consuma prea multa vitamina A includ:

  •  intarziere severa a cresterii
  •  caderea parului
  •  vedere incetosata
  •  marirea ficatului si a splinei
  Toxicitatea vitaminei A poate creste si riscul fracturilor de sold. Pentru femeile gravide, o supradoza cu vitamina A poate rezulta in malformatii congenitale.

  Vitamina D

  Vitamina D este un nutrient necesar. In timp ce este foarte necesara pentru dezvoltarea oaselor si a dintilor copiilor, este foarte important ca sa nu se consume in cantitati exagerate. Multe lactate si produse din soia sunt imbogatite cu vitamina D.
  Atunci cand consumul de vitamina D nu a ajuns la un nivel foarte alarmant, este posibil sa simtiti numai greata si iritabilitate. Cu toate acestea, toxicitatea vitaminei D, in forma sa severa, poate duce la o incetinire a dezvoltarii mentale si fizice. Aceasta poate duce si la deteriorarea rinichilor si alte complicatii.

  Vitamina E

  Vitamina E este necesara pentru sanatate; organismul il foloseste ca pe un antioxidant. Cu toate acestea, ca in cazul tuturor vitaminelor liposolubile, excesul poate pune sanatatea in pericol. Oamenii care iau medicamente pentru subtierea sangelui ar trebui sa monitorizeze aportul lor de vitamina E. In timp ce legumele cu vitamina E sunt sigure, in special consumate cu moderatie, acele persoane nu ar trebui sa ia suplimente de vitamina E sub nicio forma.

   

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de Velcu Elena, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

2009 © calivitavelcu.ro