Glaucomul

                           

         Ce este Glaucomul?

     Prin glaucom se inteleg o serie de conditii patologice al caror simptom comun este cresterea  tensiunii oculare si care duc la afectarea  vederii.

          Clasificarea glaucomului

  • Glaucomul primar   - cu unghi inchis sau congestiv –acut sau cronic;
                                              -cu unghi deschis sau conic simplu;
  • Glaucomul malformativ dau disgenetic;
  • Glaucom secundar;
  • Glaucom absolut.

        Glaucomul primar


          Dupa aspectul clinic si evolutia sa, glaucomul primar se imparte in doua categorii:

  • Glaucomul simplu sau cu unghi deschis
  • Glaucomul congestiv sau cu unghi inchis

          Glaucomul cu unghi deschis este o boala  cronica bilaterala ,cu o evolutie insidioasa, progresiva, care se manifesta printr-o crestere lenta a tensiunii intraoculare,care determina secundar alteratii anatomice (atrofia nervului optic cu excavatie) si tulburarii functionale (deficitul vederii centrale). Se caracterizeaza prin absenta orcarei afectiuni sau anomalii oculare, semne de congestie si unghi camerular deschis.


          Se intalneste dupa  varsta de 55-60 ani, la ambele sexe. Datorita absentei simptomelor subiective, glaucomul cronic simplu este forma cea mai periculoasa. Boala este descoperita accidental cu ocazia unei prescriptii de ochelari.


          Simptomele obiective sunt reduse. Ochiul este linistit , pupila este putin mai larga si reactiile pupilare mai lenese,, tensiunea oculara crescuta moderat intre 25-35 mmHg. La fundul de ochi se constata o excavatie papilara caracterizata printr-o infundare in forma de caldare a discului papilar. Vasele retiniene centrale se vad pe profunzimea papilei, apoi dispar si reapar la nivelul marginilor papilare  deplasate nazal.In jurul papilei se observa uneori inele alb-galbui de atrofie a retelei coroidiene.


          Modificarile campului vizual apar la inceput sub forma de mici scotoame izolate , iar mai tarziu subb forma unui scotom arciformm (scotom BJERUM). Intr-o faza mai avansata  campul vizual se ingusteaza inferonaza.
          Originea alteratiilor campului vizual este legata de deficientele circulatorii alepapilei nervului optic si ale retinei. Treptat campul vizual se micsoreaza concentric , in faza primara adaptarea la intuneric este alterata, vederea centrala se pierde mai tarziu.
          Evolutia glaucomului se face lent, spre cecitate bilaterala prin scaderea treptata a vederii.


          Patogenie


          Glaucomul cronic simplu se datoreste cresterii rezistentei la scurgere a umorii apoase la nivelul sistemului trabecular sclerozat.  O alta cauza de cresterea rezistentei de scurgere a umorii apoase este scleroza vaselor sectiunii de drenaj. Nu e dovedit inca daca aceasta blocare a unghiului de filtratie este initiala sau este urmare a bolii glaucomatoase.


          Anatomie   patologica


          In unghiul camerular, la nivelul trabecului se constata scleroza si proliferare celulara care duc la inchiderea spatiilor trabeculare. Retina  prezinta o degenerescenta a fibrelor nervoase si a celor ganglionare cu o glioza (neuroretiniana, proliferare de tesut glial in retina si nervul optic,  consecutiva unui proces inflamator sau din nastere ) secundara, uveea prezinta fenomene de scleroza vasculara. Nervul optic sufera o degeneres –centa cavernoasa.
          Conjunctiva, corneea si sclera au aspect normal. Uneori in stadiul avansat irisul prezinta zone intinse de atrofie , ele se manifesta printr-o rarefiere difuza a stromei anterioere. In faza finala a boli in corpul vitros apar modificari degenerative.
          Diagnostic
          Diagnosticul se bazeaza pe: hipertensiune intraoculara
                                                       tulburari de camp vizual
                                                       excavatia glucomatoasa  a pupilei
          In faza de inceput, cand diagnosticul nu este sigur, se recurge la probele de provocare: ingerare de lichide, instilarea midriacelor, care duc la cresterea tensiunii intraoculare in ochiul glaucomatos. Se va face examenul curbei nic-temerale,  valorile confirmand diagnosticul.
          La examinarea mai atenta se poate observa camera anterioara mai mica, pupila mai dilatata fata de celalalt ochi,unghiul camerular ramanand deschis.

          Diagnosticul  diferential. Se face cu : cataracta senila incipienta cu care este adesea confundat.
         In cataracta lipsesc: hipertensiunea oculara, modificarea campului vizual , atrofia nervului optic.
          In glaucom exista: o miscare a campului vizual, excavatia papilara este centrala si plata.       
          In stadiul incipient al bolii, cu tensiunea oculara usor crescuta, stabilirea diagnosticului e dificila uneori. De aceea se aplica proba de provocare hidrica. Cand eliminarea umorii apoase este suficienta, daca seincarca organismul cu lichid (ceai), putem conclude la starea lui pato-logica.  Proba este pozitiva daca diferenta de tensiune oculara inainte si dupa proba este de 5 mmHg, sau chiar mai mult. Rezultatul pozitiv confirma diag-nosticul de glaucom cronic simplu.


          Prognosticul  este  rezervat si este in functie de perioada in care a fost descoperit. Daca boala a fost surprinsa intr-o faza incipienta, prin tratament corespunzator si sustinut se poate salva functia vizuala. Prognosticul functional este in raport cu echilibru dintre tensiunea oculara si vasculariza-tia nervului optic.
              

            Glaucomul congestiv (cu unghi inchis)


          Aceasta forma de glaucom survine in urma inchiderii unghiului irido-
  corneean. Exisa doua tipuri de glaucom congestiv: acut si cronic.
          In realitate este vorba de aceeasi forma, care insa evolueaza diferit de la un anumit stadiu. Glaucomul congestiv afecteaza in special femeile intre 45-60 ani.
                   Stadii de evolutie :
          Stadiul prodromal (perioada de invazie) se manifesta prin tulburari vizuale tranzitorii, ce consta in :

  • vederea in cercuri colorate (curcubeu) in jurul surselor de lumi-na.Acest simptom apare din cauza edemului corneean provocat la cresterea tensiunii oculare ;
  • intetosari periodice ale vederii ;
  • dureri oculare si perioculare, mai ales dimineata.

          Simptomele acestea dureaza cateva minute si apoi dispar fara urme.La inceput prodroamele sunt rare, apoi devin din ce in ce mai frecvente.
          Modificari oculare obiective ale acestui stadiu sunt putin marcate si constau in :

  • mitriaza moderata
  • diminuarea camerei anterioare
  • opalescenta corneei datorita edemului

          Simptome care sunt prezente in timpul prodroamelor cand si tensiunea ocualara este crescuta.
          Simptome precoce

  • alterarea adaptarii la intuneric
  • aparitia unui scotom care pleaca din pata oarba inconjurand, in sectorul nazal punctul de fixatie (scotom Bjerrum)

          Primele semne de boala (prodroamele) sunt produse deseori de insomnie, de presiune psihica, oboseala, enervari, alimentatie abundenta, utilizarea locala sau generala de atropina.Acest stadiu poate dura luni sau ani.
          Stadiul de glaucom evoluat se manifesta sub forma de glaucom congestiv, acut si cronic.
          Glaucomul congestiv acut se manifesta printr-o criza (atac) de hipertensiune oculara.Atacul este dezlantuit de aceleasi cauze ca si prodroamele.Bolnavii se plang de dureri accentuate cu caracter de hemicranie, insotite de greata, varsaturi si scaderea accentuata a vederii.Ele survin de obicei seara in caz de oboseala, emotii.
          Dintre factorii declansatori ai glaucomului congestiv acut se pot enume-ra : stresul, insomnia, medicamentele cu continut de atropina, schimbarea de clima, greselile dietetice, consum exagerat de lichide.
          La examenul obiectiv se constata :

  • cresterea accentuata a tensiunii oculare ;
  • edemul ploapelor si conjuctivelor ;
  • opalescenta corneei ;
  • infectie perikeratica ;
  • camera anterioara mica ;
  • pupila mare, ovalara, imobila, verzuie;
  • tensiune intraoculara peste 50 mmHg ;

          Din cauza edemului corneean,examenul oftalmoscopic se face greu.Opalescenta corneei se datoreaza edemului coreean, care la examenul biomicroscopic apare format din numeroase vezicule pline cu lichid, situate in epiteliul parenchimului corneean.
          La nivelul unghiului camerular se observa ca radicina irisului este in cotact cu fata posteriora a corneei, inchizand complect comunicarea dintre camera anterioara si canalul Schlemm.Modificarile la nivelul unghiului camerular se pot vedea prin gonioscopie.

          Diagnosticul glaucomului acut se face pe simptomele oculare + primele semne de boala.
          Din cauza cefaleei, greturilor si varsaturilor poate fi confundat cu afectiuni acute gastro-intestinale,greseala ce duce la pierderea totala a vede-rii.


  Diagnosticul diferential se face cu :

  • iridociclita acuta (edem mai redus, tulburarea umorii apoase din camera anterioara, precipitata);
  • conjunctivita acuta ;
  • uveita hipertensiva acuta ;
  • glaucom secundar ;

          Fara tratament dupa cateva zile sau saptamani atacul de glaucom se potoleste.Fenomenele obiective dispar in parte.Acuitatea vizuala se pierde treptat sau brusc.
          Edemul corneean si anemia retiniana pot dispare complet.Irisul ramane atrofic cu zone decolorate, iar pupila mai dilatata.Depigmentatia irisului apare in urma ischemiei cauzata de tensiunea oculara crescuta mult.


          Glaucomul congestiv cronic


          Se ajunge treptat de la faza prodromala la o stare de permanenta congestie oculara insotita de hipertensiune oculara continua, cu o valoare mai mica decat in atacul de glaucom.
          Simptomele subiective ale progroamelor :

  • incetosarea trecatoare a vederii ;
  • durere oculara si perioculara usoara ;
  • vederea unor cercuri colorate in jurul surselor de lumina ;

  Simptomele ce apar in :

  • momente stresante ;
  • greseli dietetice ;
  • oboseala

          Corneea este usor opalescenta, cu sensibilitate scazuta, irisul atrofic, pupila dilatata ovalara, de culoare verzuie, camera anterioara este mai mica, unghiul camerular ingustat.
          Examenul oftalmoscopic arata o excavatie papilara glaucomatoasa careia ii corespunde scaderea marcata a vederii.
          La examenul perimetric se constata la inceput o crestere a petei oarbe apoi apar scotoame paracentrale, care pleaca din pata oarba si inconjoara punctul de fixatie.

          In faza urmatoare se instaleaza o amputare a campului vizual si mai tarziu se produce o ingustare concentrica a intregului camp vizual.

          Patogenie. Glaucomul congestiv survine pe un ochi cu o conformatie particulara, mai ales hipermetrop, la care exista o disproportie intre marimea cristalinului si celelalte segmente anterioare.Camera anterioara si unghiul camerular sunt inguste.

          Exista cazuri cand ingustarea unghiului camerular este data de o ano – malie de dezvoltare ereditara.
          Ingustarea unghiului camerular franeaza circulatia umorii apoase.Anu-miti factori intercurenti (dilatarea medicamentoasa a pupilei, soc emotional, retentie de lichide), pot impinge radacina irisului, la un ochi predispus si unghiul camerular se va inchide.


          Tratament – Chirurgical - cu rolul de a suprima riscul unor pusee noi si se va aplica de urgenta.
                             - Medical – pentru suprimarea durerilor adesea insuportabi-le se fac injectii retrobulare cu Novocaina, se administreaza sedative (Clordelazin,Diazepam) local instilatii cu Pilocarpina 7% , cu o frecventa ce variaza in functie de gravitatea puseului.
                             - Tratament medical  general – se vor administra agenti osmotici hipertonici ( Glicerol  1 gr/kg corp, perfuzie venoasa de uree 33%-2 gr/kg corp),de asemeni medicamente ce reduc secretia de umoare apoasa: Acetazolamida, ederen injectii sau tablete.
          Se fac bai calde la picioare, se administreaza laxtavie.Dupa ce ochiul devine calm, cu tensiunea normalizata se recurge la tratament chirurgical : iridectomie bazala periferica – care fac legatura intre cele doua camere ale ochiului, asigurand astfel deschiderea constanta a ochiului.Se mai poate utiliza trepanatia Elliot si iridenclezisul (operatii fistulizante), goniotrepana-tia, goniopunctura cu laser care inlesneste scurgerea umorii apoase.
          Daca nu se obtine un echilibru tensional perfect, tratamentul chirurgical va fi urmat de un tratament medicamentos.
          Profilaxia ochiului congener consta in executarea preventiva a unei iridectomii periferice.


          Glaucomul malformativ sau disgenetic

  Este o hipertensiune secun-dara a unei anomalii de dezvoltare embrionara a unghiului iridocorneean care impiedica scurgerea amorii apoase din camera anterioara.Poate fi congenital sau se instaleaza dupa nastere in primii ani de viata.Tensiunea oculara crescuta duce la dilatarea ochiului aflat in faza de dezvoltare, putand ajunge la dimensiuni mari (hidoftalmie).

          Glaucomul infantil se deosebeste de glaucomul primar al adultului prin conditiile de aparitie si prin faptul ca hipertensiunea oculara actioneza asupra unor tesuturi inca distensibile,ceea ce determina aspectul lui clinic.Afectiunea este bilaterala si constituie una din cauzele de orbire la copii.Apare de doua ori mai des la baietii decat la fete si se manifesta prin :

  • Opacifiere a corneei pe un ochi marit de volum ;
  • Sindrom acut cu dureri oculare,fotofobie,blefarospasm sau printr-o evolutie lenta.

          Corneea este marita  in toate directiile din cauza rupturilor membranei Descemet. Limbul sclero-corneean este largit, sclera subtiata, camera anterioara foarte profunda si in unghi camerular prin gonioscopie se poate vedea o membrana translucida care mascheaza trabecului scleral.
          Irisul este atrofiat iar in urma distensiei globului ocular si ruperii zonulei Zinn, apare subluxatia cristalinului care se poate opacifia.
          Prin oftalmoscopie in retina se vad fenomenele degenerative. Excavatia glaucomatoasa a papilei apare mai tarziu, tensiunea fiind compensata in parte de destinderea sclero-corneeana.


          Tensiunea oculara este crescuta 30-50 mmHg, examenul refractiei arata un grad variabil de miopie datorita dezvoltarii globului ocular. In forma tardiva (glaucomul juvenil), primul semn apare la un copil mai mare, boala se manifesta cu scaderea treptata a acuitati vizuale, fotofobie, blefarospasm, sau prin dureri oculare.  Cresterea brusca a tensiunii intraoculare poate fi urmata de  o  hemoragie in camera anterioara, insotite de dureri oculare puternice. Copilul devine agitat, plange,  nu are pofta de mancare.


          Tratamenrul medicamentos fiind fara rezultat, iar cel chirurgical nu da rezultate in toate formele, boala evolueaza spre cecitate. Se utilizeaza  adrenalina 1% in instilatii oculare mai ales preoperator pentru ca ea  diminueaza debitul secretor al umorii apoase.
          Tratamentul chirurgical in  fazele initiale da rezultate prin trabeculectomie, iar in fazele avansate interventiile fistulizante dau rezultate tranzitorii.


          Glaucomul secundar


          In glaucomul secundar exista o cauza oculara sau extraoculara care determina cresterea tensiunii oculare.
          Afectiunea care face dificila scurgerea umorii apoase poate declansa glaucomul secundar.
          Glaucomul secundar este de obicei unilateral si evolueaza in mod subacut, cu fenomenele subiective alarmante, alteori evolutia ei poate fi insidioasa, cronica.
          Diagnosticul se pune  in urma cercetarii sistematice a tensiunii oculare, a unghiului camerular, a fundului de ochi.
          Clinic el poate fi secundar unor afectiuni de origine inflamatorie, vasculara, traumatica,  tumorala, postoperatorie. Mai exista glaucoame secundare unor uveite, unor leziuni retiniene, glaucoame alergice, de natura  cristaliniana, (glaucom prin intumescenta cristalinului, prin hipermaturitatea cataractei).
          Diagnosticul se face prin cercetarea sistemica a tensiunii intraoculare, a unghiului camerular, a fundului de ochi.
          Tratamentul glaucoamelor secundare este cauzal. Tratamentul  local este cel al glaucomului primar, dar in iridociclite se vor utiliza midriatice.


          Glaucomul absolut.  Constituie faza initiala a glaucomului netratat sau insuficient tratat. El se caracterizeaza prin absenta totala a vederii si o tensiune oculara crescuta si ireductibila.  La examenul obiectiv, in jurul corneei vasele au aspect de “cap de maduza” , datorita jenei circulatorii vasculare, corneea prezinta un edem epitelial , camera  anterioara este mica, pupila    dilatata si rigida, cristalinul  opacifiat.
          Terapeutica este iluzorie, mioticele si betablocantele nu au eficacitate, inhibitorii anhidraza carbonica si chiar perfuziile cu substante hipersomatice nu ajuta la normalizarea tensiunii intraoculare. Interventiile fistulizante pot fi  utile dar   insuficiente.
          Tratamentul  urmareste scaderea durerilor print-o injectie retrobulbara cu alcool 70%. In cazurile rebele se face  enuclearea globului ocular.
         
          Profilaxia  glaucomului.


          Consta in depistarea precoce a bolii, prin mijloace de investigatie si prin instituirea unui tratament adecvat in fazele incipiente. Se va recurge la un examen profilactic sistematic, tonometric al tuturor persoanelor ce au depasit varsta de 40 ani. Cazurile de glaucom confirmat ca si cazurile suspecte se dispensarizeaza si se examineaza periodic prin controlul tensiunii oculare, a fundului de ochi si al functiilor  vizuale.

  Pentru prevenirea glaucomului se pot consuma urmatoarele produse calivita:

 • Lutein Plus ( 60 capsule )
 • Mega Protect 4 Life ( 90 tablete )
 • Vitamin E (100 capsule )
 • C-Plus Flavonoid (100 tablete )
 • Omega 3 (100 capsule )
 • Garlic Caps (100 capsule )
 • Glaucomul Comentat de Georgescu Ionela in data de . Foarte interesant articolul! Mi-a fost de ajutor. 4.5

   

   

  Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de Velcu Elena, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

   

Apasa aici pentru a merge in partea de sus a paginii

 

2009 © calivitavelcu.ro